Zara heeft een extra dimensie gevonden in de cinema." /> Zara heeft een extra dimensie gevonden in de cinema." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Figuranten

Artikel Zara Dwinger
Mail

Hallo ik ben Zara en ik kijk films. Verslaafd ben ik. Noem me een cinefiel, een filmfanaat, een cinemaniak, scheld me uit, het geeft niet, want het is allemaal waar. In films zie je, tussen de hordes matige acteurs en actrices, ook een handjevol briljante. Wie herinnert zich niet de rol van Jack Nicholson in One Flew Over the Cuckoo’s Nest, van Jean Reno en een jonge Natalie Portman in Léon, Robert de Niro in Taxi Driver, Marlon Brando en Al Pacino in The Godfather, James Stewart in Rear Window of onze eigen Rutger Hauer in Blade Runner?! Zonder deze getalenteerde acteurs waren deze films nooit zo goed geworden. Maar ook al zijn deze prachtige films onlosmakelijk verbonden met de bekwaamheid van acteurs, naarmate ik meer en meer films keek, heb ik een enigszins vreemde tic ontwikkeld, die niet om de virtuozen draait.

Wanneer je zo verslaafd aan film bent dat er dagelijks bewegend beeld door een celluloid infuus je bloedbaan in gepompt moet worden, ja dan begin je toch steeds meer op de kleine details te letten. Zo is het natuurlijk vermakelijk om steeds meer verborgen grapjes van de makers te ontdekken of om een continuïteitsfout te vinden. Maar dat is een ander verhaal. Wat dus echt leuk is, is om eens op die bescheiden, altijd aanwezige figuranten te letten. Zo staat er in elke memorabele scène wel iemand ontzettend z’n best te doen om niet op te vallen. Let er maar eens op. Kijk een keer langs Leonardo di Caprio of Kate Winslet en geef die parels der achtergrond eens wat aandacht.

En wie zou ik zijn om jullie een paar leuke voorbeelden te onthouden? De meesten kennen deze bekende scène uit The Big Lebowski met John Turturro als The Jesus wel. Maar kijk nu eens naar die kanjer náást mr. Turturro, wat een prachtvent. Die doet daar gewoon hartstikke z’n best absoluut geen aandacht te trekken en toch helemaal in het plaatje te passen.

Of wat dacht je van dit enge friemelkind in Back to the Future 3? Zo geeft deze koter plots een dubbele laag aan de scène.

En deze arme man in Stormtrooperpak dan, ik vraag me af hoe hij zich voelde toen hij zichzelf terugzag in Star Wars.

Maar ook toen de wereld nog in Technicolor was, waren figuranten al kanjers. Alfred Hitchcock hoopte waarschijnlijk dat niemand zou zien dat dit jongetje de scène verklapt had. Zeg maar doei tegen je suspense. Leuk toch.

Om af te sluiten presenteer ik jullie op de valreep nog even de held der figuranten Jesse Heiman. Wie? Juist. The World’s Greatest Extra.


Zara Dwinger

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons