Een glimlach, een korte groet, meer niet." /> Een glimlach, een korte groet, meer niet." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Groet een vreemde

Artikel Gastbijdrage
Mail

Op straat daar is het fijn. Op straat daar gebeurt het. Op straat daar zijn andere mensen. Dacht ik.

Het moet ooit heel gezellig zijn geweest op straat. Een praatje, een groet, een vriendelijke lach. Misschien gaat het nog zo in vierlettergrepige gehuchten als Termunterzijl en Lierderholthuis maar niet in de steden waar ik loop. Veel vaker dan ze vrolijk vragen hoe het gaat, vrezen voorbijgangers elkaar. Mensen passeren me op nog geen halve meter zonder blik. Ouderen kijken angstig weg.

Een begroeting is iets geworden voor lotsverbondenen. Bezitters van een Cocker Spaniel. Mensen met een Ford Ka, even een handje omhoog. Hier op de hei groeten de wandelaars de wandelaars, de fietsers de fietsers en de skeeleraars elkaar. Al het gemengde contact verloopt stroef. Als ik er ren, knik ik hoffelijk naar iedereen. De lopers knikken terug, de rest kijkt me aan of ik uit Veenhuizerveld kom. Alleen een ongewoon tijdstip of een vreemde plek kan nog zorgen voor een begroeting tussen vreemden. Een klein steegje, half vijf 's nachts, twee betrapte zielen smoren hun schaamte met een zacht hallo.

Dat moet veranderen. Het moet leuk zijn op straat. Ik probeer het sinds kort weer. Een glimlach, een korte groet, meer niet. Soms lukt het niet, heeft iemand echt geen zin. Dan wil ik mijn saluut inslikken. Vergeefs. In plaats van onopvallend te verstommen zakt zo'n groet als een plumpudding in elkaar. Ik geef er niks om want steeds vaker lukt het wel. Komt er een lach en een groet terug en is het mooi. Stiekem hoop ik dat ik die mensen aansteek en dat ze hetzelfde doen als ze volgende keer iemand anders tegenkomen.

Laten we dus zorgen voor een golf van begroetingen deze lente. Discrimineer iemand niet omdat hij loopt, fietst of skeelert. Dan wordt het weer gezellig op straat. Dat de namen van onze steden te weinig lettergrepen hebben, maakt niet meer uit.

--
Dit is een gastbijdrage van Thijs Pennings.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons