Wat doe je na de Dodenherdenking?" /> Wat doe je na de Dodenherdenking?" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Na de Dam

Journalistiek Roos Euwe
Mail

Wat doe je na de Dodenherdenking? Ik vond dat altijd een ingewikkelde vraag. Is het ongepast om na de twee minuten stilte, na het trompetje, de toespraken, de kranslegging, iets anders te doen? Naar een feestje, omdat het ook gewoon een vrijdagavond is? Op televisie kan je na de herdenking kiezen tussen de zoveelste herhaling van Jiskefet, of de Amerikaanse tranentrekker Anne Frank: the whole story. Allebei even ongemakkelijk.

Hoewel ik de Dodenherdenking belangrijk vind, moet ik mijn best doen er niet te onverschillig over te zijn. Ik doe mee met het ritueel en zie er het belang van in, maar weet niet of het alleen over de Tweede Wereldoorlog of over alle oorlogsslachtoffers zou moeten gaan. Ik weet ook niet of het gedicht van de 15-jarige Auke de Leeuw wel of niet voorgelezen zou moeten worden. Ik weet niet waarom ik dat niet weet.

Dat antwoord kwam drie jaar geleden van Jair Stranders en Bo Tarenskeen. Deze twee theatermakers maakten zich zorgen over de tanende zeggingskracht van de Dodenherdenking, vooral voor jongere generaties die steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af staan. Wat als we theatermakers vragen om voor 4 en 5 mei een voorstelling te spelen, een tekst te lezen, een verhaal te vertellen? Is het theater niet de beste plek om vragen en gedachten rondom herdenken, geschiedenis, oorlog en vrijheid levend en concreet te maken? Hun initiatief werd gretig ontvangen door collega's, theaters en publiek, en inmiddels is Theater na de Dam uitgegroeid tot een uitgebreide programmering. In plaats van zappen langs ongepaste tv-programma's kunnen we op 4 mei naar de internationaal geroemde voorstelling Anne en Zef, een lezing van het omstreden stuk Het vuil, de stad en de dood, of luisteren naar Ramsey Nasr.

Te veel om te kunnen kiezen. Bovendien geven Stranders en Tarenskeen ook antwoord op een andere vraag, die het afgelopen jaar via Den Haag door de kunstensector waart. Hoe kunnen we beter laten zien welke unieke rol de kunsten innemen in de samenleving?


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons