Deze week staat ons tijdschrift in het teken van 4 en 5 mei." /> Deze week staat ons tijdschrift in het teken van 4 en 5 mei." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Harde stilte

Artikel Redactie
Mail

Beste lezer van Hardhoofd,

Een half jaar geleden nam redacteur Elon Heymans tijdens onze maandelijkse redactievergadering het woord. Hij vond dat we iets met 4 en 5 mei moesten doen. Ik fronste; dit leek me geen onderwerp voor ons. Ik begon al met het voorbereiden van het volgende vergaderpunt, toen er een levendige discussie onder de aanwezigen ontstond. Elons stelling dat deze twee dagen voor jongere generaties aan betekenis verliest, prikkelde de redactie. Gaat het nu over de Tweede Wereldoorlog, of over oorlog in het algemeen? Wordt de zwaarte van het verleden niet teveel aan ons opgedrongen? Wat betekent herdenken? Wat is het verschil tussen een persoonlijke en een gezamenlijke ervaring? Wie heeft Inglorious Basterds al gezien? Mag ik de DVD van je lenen? Breng je hem op tijd terug?

Zoals wel vaker liet ik me graag overtuigen door het massale enthousiasme. We zouden een themaweek op de site organiseren, waarin onze vragen zouden terugkeren.

De komende vijf dagen ziet u het resultaat hier terug, onder een heuse thema-banner van Joost de Haas. Schrijfster Maartje Wortel stuurt ons een dagelijkse bijdrage vanaf haar onderduikadres, we stelden een herdenkingsplaylist samen, kunstenaar Michiel Brouwer vertelt over de rassenbiologie in Zweden, redacteuren halen hun meest dierbare oorlogspoëzie aan en in hard//talk wordt heftig gediscussieerd. We hopen dat u op Facebook wilt helpen om een aantal van onze vragen te beantwoorden.

Het feit dat Elons vraag zoveel losmaakte, zegt veel over hoe moeilijk het is om met deze twee dagen om te gaan, maar tevens dat de hieraan verbonden thema's ons nooit koud zullen laten. Het zal interessant zijn om te zien hoe Nederland en de rest van de wereld zich de komende tien tot twintig jaar, wanneer de laatste ooggetuigen zullen sterven, met de lessen van het verleden om zullen gaan. Hopelijk dragen wij op bescheiden wijze iets bij aan het begin van die discussie.

Lang leve de koningin,

Rutger Lemm
Hard//hoofdredactie


Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons