“Come the fuck in or fuck the fuck off.”" /> “Come the fuck in or fuck the fuck off.”" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Malcolm Tucker & The Thick of It

“The West Wing is de beste serie ooit! Ik kijk iedere avond voordat ik ga slapen een aflevering op mijn iPod. Ik ben echt verslaafd.” Dondertieft een eind op, het is een regelrechte oog-soa. “Borgen is echt geweldig. Ik ben verliefd op Birgitte Nyborg. En het is zo herkenbaar allemaal.” Ja, herkenbaar, zoals je derde aambei ook iets vertrouwds heeft.

Mail

De beste televisieserie over politiek – sinds Nipkow de televisie uitvond dus – is The Thick of It. Het is misschien wel de beste serie sinds Archimedes' ontdekking van de oneindige reeks. Er wordt wat afgekankerd: de fucks, cunts en lubricated horse cocks zijn niet van de lucht. Een verademing voor iedereen die zoals ik tietjeslid is van de Bond voor het Vloeken. (Een onchristelijke organisatie die zich inzet voor creatief taalgebruik vol schunnigheden, scheld- en vloekwoorden.) En een zegen voor eenieder wiens tenen krom staan van de wratten bij de gezochte grofheid van BNN en de gemiddelde Nederlandse cabaretier.

Zwarte weduwe van de serie is de Schotse spindoctor Malcolm Tucker, waarschijnlijk geboren in Dante's gruwelijkste aller hellecirkels. Zijn web een incompetente regering die constant op de rand van de afgrond balanceert. Tucker is moeilijk te omschrijven, het mooie Engelse woord 'foul-mouthed' dekt de lading niet. Of je netvlies moet bij het woord 'foul' gepenetreerd worden door een beeld van menselijke ontlasting met bloedsporen. Want dat is wat Tucker spuwt. Voor de ministers is hij niet zomaar funny like a heart attack, iedere punchline is een dotterbehandeling die te laat komt.

 width=

Tucker die zich genoodzaakt ziet vriendelijk tegen iemand te doen, om te krijgen wat hij wil hebben: “You and me, we're in the same boat. Obviously I am on the bridge with a pair of binoculars and Richard Gere gear, and you're in the engine room trying not to get bummed by blokes with shovels… But essentially it's the same boat”

Tucker die iemand uitnodigt een ruimte te betreden: “Come the fuck in or fuck the fuck off.”

Tucker die een telefoongesprek voert: “Shut it! You're using all the minutes on my talk-until-you-get-head-cancer-tariff.”

Tucker die een telefoongesprek beëindigt: “Yeah. Fuckity bye-bye”

Voor wie het allemaal enigszins ongeloofwaardig in de oren klinkt: hoe ver dit van de Nederlandse werkelijkheid staat, is nog maar de vraag. De Volkskrant schreef in een reconstructie van de Catshuisclusterkut:

“In die eerste dagen bouwt zich een stuwmeer van onderdrukte emoties op. De vraag is: wie ontploft er als eerste? Het is premier Rutte. En de oorzaak is wat uit Wilders' mond komt. 'De belangen van de bevolking interesseren me geen bal', zegt Wilders, 'ik ben uitsluitend geïnteresseerd in de belangen van mijn kiezers.' Rutte verliest zijn zelfbeheersing. In zulke, bijna intieme situaties openbaart zich een voor buitenstaanders onbekende kant van de premier: hij wordt driftig, op het maniakale af. Rutte slaat met de deuren, waardoor het hele Catshuis trilt.”

Dat is 24-karaats The Thick of It-materiaal. Wie weet waar ponyfokker Henk Bleker voor was uitgemaakt, als hij Rutte toevallig tegen het lijf was gelopen. Of wat Hans Hillen, met zijn tronie als een door Diederik Stapel uitgevoerde schaamlipcorrectie, had kunnen verwachten. Voor wie de politiek volgt en zich af toe een scène uit The Thick of It herinnert, valt er in deze barre tijden toch nog wat te lachen. Al is het voor de direct betrokkenen doorgaans, in de woorden van Willem van Os, als een hoer met liespijn.

Serieuzere lezers verwijs ik naar dit mooie profiel van bedenker Armando Iannucci uit The New Yorker. Alle seizoenen staan hier op youtube. Voor wie nog niet overtuigd is: klik hier.

Jan Postma Jan Postma (Delft, 1985) is politicoloog, fotograaf, journalist, parttime einzelgänger en meer. Maar, voordat u zich een beeld denkt te kunnen vormen, toch vooral dat laatste.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5