De meesterinterviewer kiest zijn vier dierbaarste mediafragmenten: beeld, video, tekst en geluid." /> De meesterinterviewer kiest zijn vier dierbaarste mediafragmenten: beeld, video, tekst en geluid." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Frénk van der Linden

In de jungle van het bombardement aan tekens, zijnde tekst, geluid, beeld en al het ander moois en lelijks wat verschillende media ons dagelijks voorschotelen, is het moeilijk navigeren tussen de parels en de zwijnen. Hard//hoofd vraagt elke maand aan een bijzondere Nederlander welk bewegend beeld-, tekst-, geluids- en plat beeldfragment er voor hem of haar bovenuit springt. Laat u inspireren. Deze keer: journalist Frénk van der Linden.

Mail

Frénk van der Linden (1957) is journalist en werkt voor televisie, radio en de Volkskrant. In 2007 publiceerde hij zijn debuutroman, De Steniging, die werd genomineerd voor De Academica Debutantenprijs. In maart 2012 organiseerde hij voor de tweede maal Het Grote Interviewgala in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Beeld

Mark Rothko (1903-1970), Untitled (Seagram mural), 1959

"Waarom stond ik ooit met natte wangen voor een schilderij van wijlen Mark Rothko in Parijs, terwijl mijn nuchtere, Rotterdamse geliefde haar schouders ophaalde? Dat kan ik niet uitleggen. Nou ja, ik kan reppen over grote kleurenvakken met rafelende randen die drijven in andere tinten. Machteloze lettergrepen. Ik ben een niet-gelovig mens, een scepticus, een fundamentalistische anti-dogmatist, en ik heb niets met esoterie. Maar als ik naar een doek van Rothko kijk, maakt zich een bijna religieus gevoel van me meester. Het Latijnse 'religio' schijnt iets te betekenen als 'verbinding', verbinding tussen jou en de ander. Het ik is een feit. Het wij een streven., nee, een verlangen."

Video

Het is alleen mogelijk om deze (mogelijke schokkende) scène op de site van Youtube zelf te kijken. Klik hier om het fragment te bekijken.

"In de film Sophie's Choice (naar het boek van William Styron) komt een scène voor die ik verafschuw. Een joodse moeder wordt door SS'ers gedwongen te kiezen tussen haar twee kinderen. Ik heb daar maar één keer naar kunnen kijken, in 1986. Indertijd besefte ik nog niet dat ik de pijn van die vrouw óók niet kon aanzien omdat mijn zus en ik als pubers hadden besloten mijn moeder nooit meer te willen zien."

Tekst

Fragment uit hoofdstuk 7 van De Vreemdeling (1942), gesprek tussen de hoofdpersoon en de rechter van instructie (klik voor vergroting).

"De Vreemdeling, de roman van Albert Camus. Actueler dan ooit. De vreemdeling, dat ben ik, dat bent u, dat zijn wij allemaal. De vreemdeling schuilt niet alleen tussen de kaften van dit boek. De vreemdeling huist ook in onze huid. Wij zijn het voor anderen, maar ook voor onszelf. Het is alweer een tijd geleden dat ik dit boek las, maar ik herinner me vooral de verhoren, waarin de beschuldigde (c.q. de moordenaar) totaal geen antwoord heeft op de vragen die op hem af worden gevuurd. Want tja, waarom doen we wat we doen? Dat weten we vaak helemaal niet. Magistraal dwingt Camus ons de noodzaak van tolerantie onder ogen te zien."

Geluid

It makes no difference van The Band, afkomstig van hun album Northern Lights, Southern Cross (1975). Geheel toevallig overleed deze week Levon Helm, voormalig zanger en drummer van The Band.

"‘It makes no difference’, het ultieme liefdeslied van The Band, mijn favoriete groep, die blues, rock, soul en gospel wist te versmelten. En dan met name de gitaarsolo van Robbie Robertson en het stukje zang vlak daarvoor. Het is een lied over uiteengaan, maar wat een energie, wat een spiritualiteit, wat een levenskracht. Ik zou bijna zeggen: ik gun iedereen een scheiding. Maar eentje vind ik zelf meer dan voldoende. Mijn vrouw mag dan niet van Rothko houden, ik hou wel van haar."

Door Noor Spanjer

Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5