Anna laat haar aura lezen op de Paraview beurs in Rotterdam. "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."" /> Anna laat haar aura lezen op de Paraview beurs in Rotterdam. "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Anna bezoekt Paraview

In deze nieuwe reeks ‘Anna bezoekt…’ neemt Anna van Leeuwen gewapend met haar fototoestel een kijkje bij clubs, buurthuizen, verenigingen, stichtingen en in andere semi-openbare gelegenheden: van modeshow tot séance, van kerkdienst tot huishoudbeurs. Tips voor deze rubriek? Mail naar anna@hardhoofd.com. Deze keer bezoekt Anna Paraview: “al 16 jaar de bekendste paranormaal beurs van Nederland”. (Vanavond treedt Anna op in het Amsterdamse theater Perdu bij een programma rond het thema 'De Club: goed georganiseerde waan?', met o.a. Marjolijn Februari en Atte Jongstra. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met deBuren, begint om 20.30 en toegang kost € 5,-.)

Mail

De website van Paraview is wit met licht- en donkerpaars. Er klinkt een muziekje met stromend (golvend?) water en wat getokkel waarvan ik in slaap zou kunnen vallen, maar dat me online even aan het schrikken maakt.

De sfeer in de Ahoy is anders, minder sereen. De Paraview beurs vindt plaats op de eerste verdieping in twee ruimtes die veel weg hebben van een gang en een foyer. Het is er vol en druk. Bezoekers schuifelen van paragnost langs koffiediklezer naar aurahealer en iriscopist en werpen een blik op de prijzen en verdiensten.

Ter voorbereiding hebben de standhouders veel geprint en gelamineerd: vooral gele A4'tjes.

Niet alleen de behandelaars worden in korte kreten aangeprezen, ook de stoelen waarop cliënten kunnen plaatsvinden zijn alvast beschreven.

Bijna al deze mensen achter hun tafeltjes blijken 'bekend van tv'. Tegenover hen neemt men soms groepsgewijs plaats en regelmatig worden er, naast briefjes van vijf en tien euro, mobieltjes uitgewisseld. Ik vang het woord "oma" op en begrijp dan pas wat hier gebeurt: een foto van een overledene functioneert ook op het beeldscherm.

Flarden van gesprekken waaien mijn oren in. Vooral de behandelaars zijn veel aan het woord. "Je moet het gaan doen, en niet zo van ja maar...", "Blijf in je kracht, daar maakt hij zich heel veel zorgen om", "Alleen het huis een beetje zuiveren met lavendelolie", adviseren zij. Sommigen zijn heel zeker van zichzelf, anderen laten ook wat twijfel toe. Dan zeggen ze: "Daar kan het zeg maar ook aan liggen" of "Dat is moeilijk te zien voor mij".

Graag en vaak pakken cliënt en behandelaar elkaars handen beet en leunen ze een beetje naar voren, over het – meestal gebatikte – tafelkleed.

Ik hoor een jongen concluderen terwijl hij met zijn vriendin de roltrap opstapt naar buiten: "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."

Als ik informeer bij de stand van Tülay of zij koffiedik kan lezen voor mij, lacht Paul (zijn naam staat op zijn T-shirt): "Zij is dé publiekstrekker van de beurs. Ik heb alleen om halfzes nog één plekje." Ook Tülay is bekend van tv zie ik. Op haar A4-tje prijken Man Bijt Hond, Raymann is laat, Life and Cooking en De nieuwe Uri Geller. Ze biedt op deze beurs een consult voor 20 euro en voor 15 euro een kort consult zonder koffie. "Wil je een foto van haar maken?", biedt Paul me aan.

Ik maak een foto. Paul zet nog meer koffie.

Dan ben ik toch zelf aan de beurt, bijna. Mijn aura wordt gefotografeerd en geïnterpreteerd door Massimo.
Maar eerst is iemand anders. Zij doet haar ogen dicht.

Dan moet ik plaatsnemen op de plastic stoel met twee ijzeren handjes ernaast. Ik denk aan Abu Ghraib, aan elektrocutie en ga zitten. Zeven chakra's, zeven kleuren, is me net uitgelegd. Terwijl ik in de camera kijk zie ik rond de lens een paar gekleurde lampjes oplichten.

Even later zit ik tegenover Massimo. De Polaroidfoto is nog niet klaar en samen kijken we naar het onbestemde glimmende grijs. Hij draait de foto om en vraagt welke kleur ik zou willen zijn. Na wat getwijfel kom ik uit op 'geel', "Dat was iets met je ik toch, dat klinkt wel goed?" Massimo denkt ook dat ik geel zal zijn. "En ik weet ook waar je naar toe wilt", zegt hij. Hij laat een korte pauze vallen en verklaart: "Naar groen." "Wat is dat?" "Rust."

Hij draait de Polaroid om, we zien mijn gezicht in een gele wolk en Massimo begint in een rap tempo te vertellen. Ondertussen werpt hij af en toe een blik op de foto, maar bijna nooit op mij. Wel houdt hij zijn stand goed in de gaten. Middenin een zin "Wat je ziet hier onderaan is dat je kunt verwachten dat je rustpunt er wel..." roept hij ineens keihard "hé!" naar een jongetje dat op het punt staat met de auracamera te gaan spelen en gaat dan onverschrokken verder "je kunt verwachten dat je rustpunt er wel aan gaat komen, in de toekomst."

Soms laat hij me een stuk zin aanvullen, daar blijk ik niet zo goed in te zijn. Hij zegt: "De rechterkant, die is ook geel, dat betekent dat je te veel open staat naar mensen, behulpzaam, aardig, maar te open, dus je moet?" "Minder open zijn?" "Nee leren zeggen, dat is heel belangrijk," vervolgt hij zijn verhaal.

Op weg naar de uitgang – mijn aurafoto en Massimo's visitekaartje opgeborgen in mijn tas – maak ik een laatste zigzag langs de stands. Ergens wordt iemand magnetisch geheald, naast een pinautomaat. Aan een andere tafel vang ik op: "Zeg nee, geef je grenzen aan." Zonder conclusie stap ik de roltrap op.

Paraview vindt wekelijks plaats:
21 en 22 april in Den Haag: Grote Kerk
28 en 29 april in Tilburg: Stappegoor
Kijk op www.paraview.nl voor meer informatie.

Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5