Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." /> Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

de Grote Voorjaars-schoonmaak

Weg met de muffigheid! Het is voorjaar, en behalve Flente betekent dat ook: tijd voor de grote schoonmaak. Voor een portie extra boen-, poets-, schrob- en stofzuigenergie doken onze redacteuren hun platenkast in (na hem af te stoffen), op zoek naar de beste begeleiding voor tijdens het schoonmaken. Gegarandeerd een brandschone stek tegen de tijd dat de laatste klanken van deze thematische verzamelaar zijn uitgestorven. Een thematische mixtape samengesteld via Spotify en YouTube, met een platenhoes door illustrator Joost Dekkers. Luister de mixtape hier.

Mail


Illustratie: Joost Dekkers

Tracklist

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Ava)
3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
5. Bobby Brown - My Prerogative (Ava)
6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
7. Villagers - Pieces (Timo)
8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)

Luister de hele mixtape via deze Youtube-speler of hier via Spotify.

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
"I'm gonna take my broom and sweep. All of the dirt, yes sir, out on the street", zingt Joss Stone. Veeg al je eigen viezigheid (en die van eventuele huisgenoten) maar op straat.

2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Mees)
Voor mij is de beste schoonmaakmuziek R&B. Wat zeg ik, het is de beste muziek om een hele hoop dingen op te doen (fietsen, dansen, de liefde bedrijven...). Enfin. Tijdens het schoonmaken doen de emancipatoire liedjes van de diva's het het best, zoals Heard It All Before van Sunshine Anderson.

3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
Eigenlijk is er niks beters voor wat lente-energie dan laid-back hip-hop. Daarom een klassieker van het debuut van Snoop Dogg uit 1993. Enige voorwaarde is dat je het kei-en-kei-hard uit je speaker pompt.

4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
Ook erg geschikt als pre-uitgaansmuziek, en een van de weinige nummers die het uit het vloerkleed pulken van kattenkots enigszins draaglijk maakt.

5. Bobby Brown - My Prerogative (Mees)
Als het huis echt smerig is is het tijd voor grof geschut: de vroege jaren negentig. My Prerogative van Bobby Brown, Back To Life van Soul II Soul, 'Gypsy Woman' van Chrystal Waters. Maar goed. Als je zou weten hoe mijn huis er uit ziet, zou je eerder zeggen dat ik mijn hele iTunes (negenduizend nummers, 56 dagen) op shuffle moet zetten.

6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
De vroege albums van The Talking Heads en het solowerk van David Byrne zijn ideale lentemuziek: vrolijk, swingend en met een knipoog. "She Only Sleeps with Me" van Byrne's laatste reguliere soloalbum is zo'n nummer. Zwoel, catchy, laid-back en met een beetje pikante tekst.

7. Villagers - Pieces (Timo)
Waarom weet ik niet, maar het voelt gewoon zoveel lekkerder om te stofzuigen op driekwarts- en zeskwartsmaten. Zwierend door de kamer dans ik een wals met de rode Zanussi, en ik voel me bijna treurig zodra de veertien vierkante meter weer stofvrij zijn. Gelukkig werkt zo'n walsje ook prima tijdens het doen van de afwas van tweeënhalve (!) week.

8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
Eigenzinnig nummer van de nogal onbekende IJslandse Eberg, die inmiddels drie sympathieke albums heeft afgeleverd. Deze is voor als je nog geen zin hebt in die schoonmaak en nog een paar maanden wil wachten. Tot je nuchter bent, in juni. Het nummer heeft een leuke muzikale en tekstuele twist op 2:40.

9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
De huidige opleving van wat men zo graag "retro" soul wil noemen doet me deugd. De laatste hype: Alabama Shakes. Wat een lekker snerpende gitaartjes, wat een strot en wat een refrein, dat je uit volle borst kunt meezingen tijdens het strijken van overhemden, jasjes, en vooruit, je zwembroek, nu je toch bezig bent.

10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
Ik heb eigenlijk maar één schoonmaakplaat en dat is mijn Creedence Clearwater Revival-LP. Het gezoem van de stofzuiger valt fantastisch samen met het gekras van de naald over het vinyl. Wanneer ik verwoed de onderkant van de toiletbril poets hoor je I Heard It Through the Grapevine door het huis schallen. Het klinkt misschien gek, maar de akoestiek van de toiletpot lijkt op die momenten speciaal voor mijn stem te zijn ontworpen. Bij het in elkaar schroeven van IKEA kasten placht mijn vader - wanneer ik de LP traditiegetrouw uit de hoes trek - telkens opnieuw te vertellen hoe hij met zijn eerste grote liefde op Suzie Q danste, in de Bamboo Bar aan het Schaarloo in Alkmaar.

11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
Ik ben niet echt een fanatieke schoonmaker, ook niet tijdens het voorjaar. Als het dan toch moet gebeuren, dan graag op muziek waar ik vrolijk van word, een beetje tempo in zit en waarbij ik hard kan meezingen.

12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik ga gewoon fucking bewegen als ik dit nummer hoor. En dat is toch nodig als je moet schoonmaken?

13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
De onweerstaanbare riffs en de opzwepende drums van misschien wel de lekkerste band aller tijden zijn sowieso nog boven het geluid van je stofzuiger uit te horen.

14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
Ik zet tijdens het schoonmaken vaak mijn in de derde klas gekopieerde cd van Bush op, die doet het nog steeds. The Chemicals Between Us stofzuigt als een malle. Laatst bij m'n moeder helpen schoonmaken en die wilde toen graag Jim Croce horen, dat vond zij de beste ramenlapmuziek. Ik voelde dat niet helemaal.

15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
Eigenlijk brengt alles van deze band mij in de juiste extase om alles helemaal glimmend te boenen, en dit is hét perfecte nummer om voor het eerst de ramen open te gooien en briesjes vol verwachtingen op te snuiven.

16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
Ooit de soundtrack voor de film Midnight Express (overigens ook het aanraden waard), nu de soundtrack van mijn schoonmaak. Het tempo ligt hoog - maar het nummer heeft iets unheimisch, waardoor je niet geneigd bent te gaan dansen in plaats van schoon te maken. Fijn dus wanneer er bergen afwas verzet moeten worden.

17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
Met schoonmaken neem ik de tijd. Ik kom rustig op gang en een riedeltje van een paar minuten volstaat dus niet. Zoals het werk dat moet worden begeleid, is mijn keuze een langgerekte herhalingsoefening die (stof)laag voor laag naar de climax werkt; het opgeruimde huis, de verhelderde geest. Lindstrøm stuwt je voort en trekt je langzaam maar gegarandeerd mee in zijn flow, die de jouwe wordt. Net als de hijgerige zuchten die de beat uiteindelijk overwinnen. Dan zijn we net geen half uur verder. Dan is alles schoon.

18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
Het is goed om aan het begin van je schoonmaak voor ogen te hebben waar je het allemaal voor doet.

19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)
Een hyperblij liedje dat precies past bij het opgeruimde voorjaarsschoonmaakgevoel. Pas samen op straat gaan dansen als de schoonmaak klaar is!

Audioredactie
Joost Dekkers

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5