In het laagjeseten ontdek je iemands ware persoonlijkheid." /> In het laagjeseten ontdek je iemands ware persoonlijkheid." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Setteveli

◊ entrée

Entrée

Mail

Gedurende het hele jaar zal hard//hoofd in het kader van zogenoemde Late Night Café's wederom samenwerken met Entrée. De zes edities van het Late Night Café zijn elk gekoppeld aan een eigen thema. Elke editie wordt aan redactieleden de opdracht gegeven een bijdrage te leveren, geïnspireerd op het thema van de betreffende avond. Het resultaat hiervan verschijnt op onze website en zal op de Late Nights eveneens onderdeel uitmaken van het programma. Dit keer is het thema 'Layers'.

Bent u een likkertje of een bijtertje, meneer, mevrouw? Een schraper of een steker? Een gedecideerd prikster of een schuifgraag? Ik kijk graag naar hoe mensen eten, dan weet je dat, de volgende keer dat ik tegenover je zit in een restaurant: nee nee, ik staar niet naar je borsten of nogal vreemdgevormde adamsappel, ik ben gewoon geïntrigeerd door de belachelijke manier waarop je je steak frites aanvalt. Is er soms iets dat je me vertellen moet? Je houdt je vork vast alsof het een dode muis is, schraapt de sla van de ene kant van het bord naar de ander en rolt kleverige balletjes van het brood. Dat soort dingen vertellen mij ontzettend veel over het verdorven karakter dat je verborgen wil houden. Denk ik. Hoop ik. Ik heb er geen greintje bewijs voor, maar het lijkt me leuk als het zo is.

Gulzigaards schrokken met twee handen, gebruiken hun mes als tweede vork en likken hun lippen. Dan zijn er nog de ordentelijke saaineven: mensen die hun hoofdgerecht prikkerdeprik, graverdegraaf, schuiverdeschuif ontleden alsof het een bedwelmde kikker is. Mijn eigen zwakheden komen ook volledig naar boven bij het avondmaal. Ik herinner me een etentje waar mijn uiterst gestructureerde vriendin en ik allebei dezelfde inktvisrisotto hadden. Na tien minuten zat ik beteuterd achter een bord rijst en begon zij sardonisch lachend aan haar eerste sappige stukje octopus - ik had alle lekkere dingen onverstandig en overhaast naar binnen geschrokt, terwijl zij het lekkerst voor het laatst had bewaard in een onvergelijkbaar staaltje delayed gratification.

Maar het is het laagjeseten – tompoes, vlaflip, lasagne - dat mensen het beste laat kennen, want het is laagjeseten dat op de meest verschillende manieren kan worden benaderd. Dat maakt het bijzonder leuk om te nuttigen: Varkensbuik met knapper/zachtvet/vlees, een gratin waarbij je de diepte in moet voor krak/melig/romig en de onderschatte vlaflip. Het genot is je door verschillende smaken en structuren heen te graven alvorens de vork naar de mond te brengen waar al die losse smaakjes en kraakjes bij elkaar komen. Als je een neuzige foodie bent zeg je dan zoiets als: “Parbleu: fris zuurtje, licht bittertje, lekker krokantje - verrassend!” Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Torta Setteveli, een soort chocoladegebak dat alleen in Palermo te krijgen is, is laagjeswise het hoogst denkbare. Setteveli betekent ‘zeven sluiers’, en de taart is daarmee een directe verwijzing naar de Dans met de Zeven Sluiers. Salome bracht Herodes hiermee het hoofd zo op hol van lust en verlangen dat hij alles wilde doen wat ze zei. Cut naar Johannes de Doper’s hoofd op een schaal.

Setteveli is haute-patisserie, een moeilijke combinatie van laagjes chocolade, taart en hazelnoot. Elk millimetersdunne laagje is romig en rijk, maar tegelijkertijd zo delicaat en licht als een tissue. De zeven lagen van boven naar onder: chocoladeglazuur, chocolademousse, hazelnootroom, dunne schijf chocolade, nog meer hazelnootroom, knapperige hazelnootpraline, chocoladecake. Schrapers eten ‘m laagje voor laagje. Zelf ben ik meer van de doorstekers, van boven naar onder voor een onvergelijkbare “krak-ooze-krak-plumpf-ooze”. Hemels. Kan een goede Nederlandse bakker dit ding alsjeblieft eens namaken? Ik zou daar met liefde iemand naar keuze voor onthoofden.

Hiske Versprille

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5