De diepgewortelde wens om te drijven wordt maar zelden herkend. " /> De diepgewortelde wens om te drijven wordt maar zelden herkend. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De drijvende mens

Journalistiek Gastbijdrage
Mail

Je stapt in een druppelvormige cabine en even later drijf je. Afgesloten van de rest van de wereld lijken twee vierkante meter een oceaan. Het kleine lichtje is overbodig want je hoeft nergens naartoe. Als je dat wilt, vult een clubje boeddhisten de zentuin om je heen met geluid, maar de muziek kan ook uit. Ik heb het over floaten.

De eerste kennismaking was in Barcelona. Het Flotarium kwam ik tegen in de wijk Gràcia, een pleintjesparadijs vlakbij Gaudi's Parc Güell. Een dag in november. Uit nieuwsgierigheid stapte ik naar binnen. De eerste tien minuten in de cabine waren vreemd, omdat ik mijn gedachten niet kon afschudden. Maar daarna dreven ze weg in mijn tobbe met zout water en vloog het uur om. Toen ik buiten kwam was het lente in Barcelona met mij als stralend uitgerust middelpunt.

Vraag iemand naar het ultieme vakantiegevoel en diegene begint te fantaseren over een cocktail op een luchtbed in het zwembad. Behaaglijk drijven in de zon, dat is wat we willen. Dat zo'n luchtbed vaak een heel lelijke kleur heeft - of erger: een heel lelijke kleur en plaatjes van zeedieren - en dat je er bij elke flinke slok die je van je cocktail neemt vanaf kiepert nemen we voor lief. De wil om te drijven is groter. Wie herinnert zich niet de waterbeddenhysterie van de jaren negentig, toen onze ouders massaal besloten dat ze ook in hun slaap wilden drijven? Veel huwelijken zijn gestrand op de gemene onderstroom van een onrustige nacht in een waterbed.

Het is verklaarbaar. De hunkering naar de gewichtloosheid van het drijvende kind in de baarmoeder zit in ons allemaal, zonder dat we het beseffen. Vreemd eigenlijk. Er hoeft in een waargebeurd woensdagavonddrama op RTL4 maar iemand in de foetushouding te gaan liggen en iedereen verandert ogenblikkelijk in een amateurpsycholoog. De diepgewortelde wens om te drijven wordt daarentegen zelden herkend.

Floaten is de oervorm. Drijven op het water zonder tussenkomst van plastic of katoen. De Dode Zee om de hoek. En toch zo ondergewaardeerd. Floaten is in de sauna wat een programma van Beau van Erven Dorens is op tv, we weten allemaal dat het er is maar schenken er geen aandacht aan.

Dat moet veranderen.

Het wordt tijd dat Beau opnieuw doorbreekt.

Dit is een gastbijdrage van Thijs Pennings


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons