De Lente! Hij is er! Deze week onze beste tips voor het voorjaar. Zet vandaag het gemeentelijke parkbeheer een hak." /> De Lente! Hij is er! Deze week onze beste tips voor het voorjaar. Zet vandaag het gemeentelijke parkbeheer een hak." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Guerilla gardening

Journalistiek Roos Euwe
Mail

De groene revolutie is begonnen! Links en rechts in de grijze stad wordt geplant, bloemen schieten uit de grond. Het is onontkoombaar: planten zullen zegevieren!

Stiekem tuinieren op vergeten, verlaten stukjes grond. Tussen de tegels en het asfalt van de stad zijn vele ongebruikte stukken die wel wat groens kunnen gebruiken. Dus waarom doen we dat niet zelf? Het Guerilla Gardening was geboren. Het begon natuurlijk al in de jaren '70 met een paar individuen die uit eigen beweging hun straat een beetje groener maakten. Individuen werden groepjes, die jarenlang op lokale schaal in Londen en de VS opereerden. Maar de laatste jaren verspreidde de actiegroep met groene vingers zich snel via internet. Inmiddels zijn er groepen in Ierland, Canada, België, Frankrijk, Roemenië en Italië die foto's, verhalen en filmpjes op het internet zetten. Ook in Nederland zijn er een aantal groene actievelingen. Zo is er in Middelburg een vijver gemaakt, zijn er in Rotterdam planten neergezet en is er actie gevoerd op de Zuidas in Amsterdam. Steeds meer mensen zijn bekend met het fenomeen en pakken de schep.

Maar wacht eens even; hoezo groene revolutie?!

Terwijl in Zuid-Amerika met hectaren tegelijk tropisch regenwoud wordt gekapt, proberen een paar Westerse hippies met een schepje en emmertje hun volgebouwde stad een centimeter groener te krijgen. Vol trots zetten ze hun foto's op internet alsof ze een wereldwonder hebben verricht. Hoe zat het ook alweer, Een beter milieu begint bij jezelf ? Wat een lachertje. We weten inmiddels toch wel dat multinationals en vriendjespolitiek het in de wereld voor het zeggen hebben, en dat de natuur daar bekaaid vanaf komt.

Maar als je dat cynisme even opzij zet, kan er zomaar wat moois bloeien. Neem het heft in eigen handen, wees een eigenwijze burger en kraak een stukje aarde! Zoek een vergeten stukje gras, neem wat zaadjes of een plantje mee stop ze in de grond terwijl de wijkagent de andere kant opkijkt. Houd je kraaktuintje regelmatig in de gaten, schep misschien wat extra aarde bij en geef zo nu en dan wat water. En ziet hoe een groen sprietje zich tussen de tegels naar boven wurmt. Dus begin deze lente goed en ga aan de slag. Dat maakt het, hoe klein ook, toch iets fijner in de grijze stad (en vergeet dan héél even het regenwoud).

http://www.guerrillagardening.org/

Op 1 mei is het “International Sunflower Guerilla Gardening Day”


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons