De Lente! Hij is er! Deze week onze beste tips voor het voorjaar. Zet vandaag het gemeentelijke parkbeheer een hak." /> De Lente! Hij is er! Deze week onze beste tips voor het voorjaar. Zet vandaag het gemeentelijke parkbeheer een hak." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Guerilla gardening

De groene revolutie is begonnen! Links en rechts in de grijze stad wordt geplant, bloemen schieten uit de grond. Het is onontkoombaar: planten zullen zegevieren!

Mail

Stiekem tuinieren op vergeten, verlaten stukjes grond. Tussen de tegels en het asfalt van de stad zijn vele ongebruikte stukken die wel wat groens kunnen gebruiken. Dus waarom doen we dat niet zelf? Het Guerilla Gardening was geboren. Het begon natuurlijk al in de jaren '70 met een paar individuen die uit eigen beweging hun straat een beetje groener maakten. Individuen werden groepjes, die jarenlang op lokale schaal in Londen en de VS opereerden. Maar de laatste jaren verspreidde de actiegroep met groene vingers zich snel via internet. Inmiddels zijn er groepen in Ierland, Canada, België, Frankrijk, Roemenië en Italië die foto's, verhalen en filmpjes op het internet zetten. Ook in Nederland zijn er een aantal groene actievelingen. Zo is er in Middelburg een vijver gemaakt, zijn er in Rotterdam planten neergezet en is er actie gevoerd op de Zuidas in Amsterdam. Steeds meer mensen zijn bekend met het fenomeen en pakken de schep.

Maar wacht eens even; hoezo groene revolutie?!

Terwijl in Zuid-Amerika met hectaren tegelijk tropisch regenwoud wordt gekapt, proberen een paar Westerse hippies met een schepje en emmertje hun volgebouwde stad een centimeter groener te krijgen. Vol trots zetten ze hun foto's op internet alsof ze een wereldwonder hebben verricht. Hoe zat het ook alweer, Een beter milieu begint bij jezelf ? Wat een lachertje. We weten inmiddels toch wel dat multinationals en vriendjespolitiek het in de wereld voor het zeggen hebben, en dat de natuur daar bekaaid vanaf komt.

Maar als je dat cynisme even opzij zet, kan er zomaar wat moois bloeien. Neem het heft in eigen handen, wees een eigenwijze burger en kraak een stukje aarde! Zoek een vergeten stukje gras, neem wat zaadjes of een plantje mee stop ze in de grond terwijl de wijkagent de andere kant opkijkt. Houd je kraaktuintje regelmatig in de gaten, schep misschien wat extra aarde bij en geef zo nu en dan wat water. En ziet hoe een groen sprietje zich tussen de tegels naar boven wurmt. Dus begin deze lente goed en ga aan de slag. Dat maakt het, hoe klein ook, toch iets fijner in de grijze stad (en vergeet dan héél even het regenwoud).

http://www.guerrillagardening.org/

Op 1 mei is het “International Sunflower Guerilla Gardening Day”

Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5