De videokunstenaar David Shrigley maakt werk over vreemde trekjes en pure verveling." /> De videokunstenaar David Shrigley maakt werk over vreemde trekjes en pure verveling." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Viderevideo #2 Licht aan, licht uit

Artikel Tessa Verheul
Mail

Niet de laatste Youtube-hit, maar kunst, videokunst. Jonge curatoren introduceren in 'Viderevideo' het werk van videokunstenaars. De Brit David Shrigley tekent graag mensen met vreemde trekjes, ongemakkelijke situaties en pure verveling. Gecureerd door Tessa Verheul.

De ochtenden waren voor hem het zwaarst. Wachten tot de derde snooze-ronde voordat hij zijn bed uit mocht. Dan de douche in, eerst de koudwaterkraan open en alleen tijdens de even minuten het warme water erbij. Afdrogen met zijn lievelingshanddoek die daarna meteen in de was moet. Tijdens het aankleden altijd zijn broek eerst en de knoopjes van zijn overhemd van boven naar beneden. Als hij uit pure onoplettendheid per ongeluk met de onderste knoop begint, gooit hij resoluut het overhemd weg en pakt een nieuw exemplaar uit de kast. Opnieuw! Eerst het bed opmaken en daarna pas de gordijnen open. Geroutineerd loopt hij de trap af, waarbij hij alleen met zijn linkervoet de oneven treden mag raken. In de keuken telt hij met beleid vijftig cornflakejes en vult het bakje met melk. Dan exact vier minuten tandenpoetsen en zijn schoenen aan (linkervoet eerst!). Voor de derde keer controleert hij of zijn busabonnement nog steeds in zijn linkerjaszak zit en stapt dan naar buiten met zijn tas in zijn rechterhand. Nu alleen nog even het licht uitdoen.

Dit zou vooraf gegaan kunnen zijn aan 'Lightswitch'.

Mensen met vreemde trekjes, ongemakkelijke situaties, persoonlijke overpeinzingen en soms pure verveling staan centraal in de tekeningen en animaties van David Shrigley (1968). In kinderlijke stijl zet hij absurde situaties neer, vaak met een donkere en tragikomische ondertoon. De Britse cartoonist (die ook beeldhouwwerken maakt en fotografeert) draait al wat jaartjes mee in de kunstwereld. Hij maakte cartoons voor kranten en tijdschriften en kreeg carte blanche van Blur en Bonnie Prince Billy om een videoclip te ontwerpen. Met regelmaat proberen critici Shrigley een bepaalde stijl toe te schrijven en wordt zijn werk ook wel vergeleken met de ‘naïeve’ schilderijen van de negentiende-eeuwse Henri Rousseau. Maar zelf zegt Shrigley: "Ik ben niet geïnteresseerd in driedimensionaliteit, ik wil gewoon dat mensen snel zien wat ik bedoel".

Klik hier voor meer video's van David Shrigley.


Tessa Verheul

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons