Voor als je slechtziend bent." /> Voor als je slechtziend bent." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Een bril

Journalistiek Eeva
Mail

De laatste jaren zijn brillen hip. Bij de H&M verkopen ze zelfs brilmonturen zonder sterkte. Met een zwarte brilmontuur meet je jezelf snel en effectief de hipster-intellectual look aan. Als je echt slechtziend bent, zijn er betere redenen om voor een bril te kiezen.

Toen ik afgelopen zomer een bril kocht, deed ik dat vooral voor 'erbij', als aanvulling op de lenzen die ik droeg. Voor de luie zondagochtendontbijtjes met de krant, voor als ik alleen naar buiten moest voor een boodschap, voor als ik een keer zonder zat. Al gauw bleek die bril een verrekte handig ding, voor luie mensen als ik. Niet nadenken, bril op de kop en klaar is kees.

Ok, af en toe heb je een doekje nodig om hem even op te poetsen, maar dat valt in het niet bij dat gedoe met die lenzen. Welke was nou rechts en welke was nou links? Wat moet je als je een nachtje ergens anders belandt zonder lenzenvloeistof? Ik had wel eens een ochtend dat het even duurde om te beseffen dat er geen "lokale mist" in huis was, maar dat ik domweg was vergeten om mijn lenzen uit te doen voor het slapen gaan. En op een muziekfestival betekenen lenzen dat je op het eind van de dag met vieze vingers in je ogen zit te prikken.

Daarom is zo'n bril heerlijk. Geen gedoe meer met lenzen die dubbel klappen en in een hoekje van je oog gaan zitten, terwijl je net in goed een gesprek zit. Of erger: dat ze spontaan uit je ogen springen en je de rest van de dag duizelig doorbrengt omdat je één scherp en één onscherp oog hebt. Toch is één van de aangenaamste voordelen van een bril: je wordt 's avonds niet meer op pijnlijke wijze er aan herinnerd dat je eerder die avond rode pepers had gesneden met je blote handen. Het enige dat ik nog moet uitzoeken is hoe de drie bril-op-bril zoenen charmant uit te voeren zijn zonder een clash.


Eeva

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons