Een interview met regieduo Nina & Mirka." /> Een interview met regieduo Nina & Mirka." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Stijlvolle tieten- en kontenclips

Nina Spiering en Mirka Duijn maken videoclips en korte films. Hun laatste productie is de opvallende video bij het nummer Elephants van Blaudzun. Volgens hunzelf een 'tieten- en kontenclip'. Hard/hoofd stelde de twee een aantal vragen.

Mail

Hoe is deze clip tot stand gekomen?

Johannes (Blaudzun) heeft ons voor deze clip benaderd. Vervolgens keken we een dozijn goede nouvelle vague films en gingen we aan de slag.

Jullie maken samen videoclips en korte films. Lukt dat zonder elkaar de hersens in te slaan?

We zijn beiden uitermate conflictmijdend, dat is handig. Verder helpt een goede taakverdeling. Het is niet altijd even makkelijk, maar het heeft ook heel veel voordelen ten opzichte van het alleen regisseren. We doen bijvoorbeeld altijd de art direction en een groot deel van de productie zelf. We hebben daardoor het eindresultaat veel beter in de hand.

(foto: Pim Top)

Hebben jullie eerst een idee voor een clip of komt het idee pas nadat je een nummer hebt gehoord?

We schrijven het idee bijna altijd pas nadat we een nummer hebben gehoord. Vaak kan je niet zomaar een al bestaand idee ophangen aan een nummer. Het nummer ‘Elephants’ van Blaudzun gaat bijvoorbeeld over de bewondering van een mannelijke protagonist voor een vrouw die (metaforisch) met olifanten praat. De tekst is zo nadrukkelijk aanwezig dat we er wel íéts mee moesten, maar we wilden natuurlijk geen clip maken over een vrouw die met olifanten praat.

Daarom maakten we van die ene vrouw héél veel vrouwen, gezien vanuit het oogpunt van de mannelijke protagonist. Daarmee creëerden we voor onszelf een grotere vrijheid voor de invulling in beeld. Bovendien konden we op deze manier een keer een tieten- en kontenclip maken. Best leuk om te doen.

Jullie videoclips spelen zich steeds af in de jaren '60 of '70 of hebben er verwijzingen naar. Hoe komt dat?

Dat is toeval. Nou ja: we hebben wel een hang naar nostalgie. Nostalgie is een goed gevoel, het gaat gepaard met een soort van bitter-zoete weekheid die goed werkt in film. Daarnaast zijn de films uit de jaren '60, '70 en '80 waarnaar we refereren allemaal veel minder ‘perfect’ dan de meeste producties nu. Ze zijn veel rauwer, veel experimenteler. Dat is fijn, daarmee kunnen we verdoezelen hoe gammel onze films eigenlijk zijn, haha. Bij een volgend project gaan we het wel loslaten. We willen heel graag iets maken wat zich afspeelt in futuristisch China.

Wat zijn jullie plannen?

Op korte termijn: de komende maanden werken we aan het script voor een jeugdfilm over een jongen die is verlaten door zijn moeder. Hij denkt dat hij haar terug kan krijgen door een huis voor haar te bouwen. De film wordt gemaakt in het kader van de ‘Nu of Nooit’-reeks van het Media Fonds en de publieke omroepen.

Lange termijn: we zetten in op een feature slasher ala Ichi the Killer of Kotoko. Misschien dat die film dan wel in futuristisch China af gaat spelen, wie weet.

Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5