Groen is ook hip in de kunstwereld." /> Groen is ook hip in de kunstwereld." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Panamarenko

Journalistiek Roos Euwe
Mail

Groen is hip, dat is zeker. Hoewel het kabinet geen idee lijkt te hebben van de duurzaamheidshype, zijn de verantwoorde, biologische, pure en eerlijke producten in supermarkten, bouwmarkten, kledingwinkels en cafe's bezig aan een flinke opmars. Groen is een 'lifestyle', en hoewel ik me soms afvraag hoe bewust die koffie, verf en vis worden gekozen, lijkt het me een goede ontwikkeling. Hoe meer duurzame producten er worden gekocht en gebruikt, hoe meer ze als vanzelfsprekend deel uitmaken van onze wereld, onze omgeving, of het nu is omdat mensen er voor kiezen of omdat ze hun vrienden willen imponeren.

Groen is ook hip in de kunstwereld. Kunstenaars die iets doen met gerecyclede materialen, met windinstallaties, zelfgebouwde machines zonder brandstof, oude weeftechnieken of vergeten groenten, zijn niet meer die rare uitvinders. Hun werken worden aangekocht en bijvoorbeeld in Boijmans Van Beuningen tentoongesteld. Dit zijn de nieuwe cultfiguren in onze hippe groene wereld, de messiassen van een nieuw tijdperk. Hoewel sommige bouwwerken misschien beter in de wind of in het gras hadden kunnen staan in plaats van tussen de witte muren van het museum, ben ik blij dat keurige museumbezoekers kennis maken met het prachtige vliegtuig van Joost Conijn, de bloedlamp van Mike Thompson of vierkante auto van John Körmeling. Hoe meer deze mensen worden gewaardeerd, hoe beter, denk ik.

Maar in de duurzaamheidshype zouden we zomaar vergeten dat deze kunstenaars ook gewoon maken wat ze willen maken, omdat ze een idee willen uitvoeren. Omdat het mooi is. Of gewoon, daarom. Ga dus naar het Boijmans, en loop helemaal door tot achterin. Daar staat een klein, gek beestje met vleugels van de Belgische kunstenaar Panamarenko . Heeft een functie? Niet echt. Is het duurzaam? Misschien. Is het nieuw? Tja. Maar mooi is het wel.

Panamarenko - Tweevleugel (Vliegfiets), 1974


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons