In de echte stomme films waren de grapjes beter. " /> In de echte stomme films waren de grapjes beter. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Ouderwets zwijgend

Journalistiek Kelli van der Waals
Mail

Niet elke publiekslieveling is ook je eigen favoriet. Zo voel ik niets voor The Artist, de zwijgende zwart-wit film uit 2011 over de teloorgang van zwijgende films in de jaren dertig. Juichend ontvangen door het filmpubliek, de grote winnaar afgelopen januari bij de Golden Globes en genomineerd voor verschillende Oscars, waaronder voor beste film. Het zal de nostalgie ervan wel zijn, want veel stelt The Artist niet voor. Wat mij betreft is het verhaal tergend simpel, vallen de grapjes tegen en is de boel veel te dik aangezet, onder het mom: ‘zo ging het vroeger’. Een beetje beledigend naar de zwijgende films van toen, waarvan de grapjes vernuftiger waren, de plots sterker en het drama geloofwaardiger. Films die, kortom, een stuk beter zijn dan The Artist doet voorkomen.

Nu is gematigde nostalgie niet erg, en dat filmjury’s blij zijn met een verhaal dat de filmgeschiedenis in het zonnetje zet, is begrijpelijk. Maar wie zin heeft zich onder te dompelen in de wereld van de zwijgende film doet er goed aan The Artist links te laten liggen en tijd te besteden aan the real thing. Zoals het flamboyante drama The Cheat (1915) van Cecil B. DeMille, waarin de vrouw van een rijke zakenman geld steelt van het Rode Kruis om haar luxueuze levensstijl te betalen (och jee!) en zo in handen valt van een rijke Birmees (dat kan nooit goed gaan!).

Exotische decors, prachtige kostuums en belichting zoals je die alleen in oude zwart-wit films ziet. Of pak een film van Charlie Chaplin of Buster Keaton, komische meesters die nooit echt uit de mode zijn geraakt. Ook anno 2011 is het genadeloos grappig hoe Keaton als dronkelap in Go West drank in zijn ogen giet (‘een borreltje voor mijn linkeroog, voor mijn rechteroog, en vooruit: voor mezelf een slokje uit de fles,’ zegt hij zonder te praten), of hoe Chaplin in Gold Rush met een stalen gezicht een schoen kookt, serveert en opeet, de veters als spaghetti oprollend aan zijn vork. Geen flauwe remake die hier tegenop kan.

Kijk op Youtube:
The Cheat
Gold Rush


Kelli van der Waals

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons