nieuwsbrief
menu Asset 14

Maxims waterval

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

Ik kijk, zoals veel leeftijdsgenoten, bijna nooit meer televisie. Een jaar geleden probeerde het ik het zo nu en dan weer eens, om telkens na drie vruchteloze zaprondjes woedend mijn afstandbediening naar de kat te gooien en schuimbekkend te proberen om met mijn blote vuist door het scherm heen te slaan. Hé! Er is geen bal op de tv. Alleen 'n film met Doris Day - wie Doris Day dan ook mag zijn.

Maak je geen zorgen, dit wordt geen nostalgisch verhaal over de tijd dat je een hele avond op de bank kon genieten van al het moois dat de dames en heren in Hilversum voor ons gebrouwen hadden. Ik ga het niet hebben over Geef Nooit Op. Ik zal zwijgen over Van Kooten en De Bie of de glorietijd van Kopspijkers. Ik zal niets zeggen over de dinsdagavondjes dat ik met mijn moeder naar All You Need Is Love keek. Godverdomme, ik hou mijn kop dicht over die prachtige tijd, toen mijn leven nog van een overzichtelijke schoonheid was. Niets daarover!

Ik kijk geen televisie meer. Daarom is het zo toevallig dat ik vorige week, toen ik met mijn vader meekeek naar De Wereld Draait Door, getuige was van een van de laatste stuiptrekkingen van dit medium. Ik zat me fijn te ergeren aan de onzinnige autoriteit van het politieke medium Maurice de Hond, toen Matthijs een nieuwe rubriek aankondigde. Het heette ‘It’s a wonderful world’, waarin BN-ers aanraadden om iets leuks te doen in deze fantastische wereld, voor hij vergaat in dit laatste Maya-jaar. Een beetje zoals deze rubriek dus, maar dan geheel in de stijl van het DWDD-imperium, waarbij alles prachtig, mooi, verschrikkelijk knap, leuk, lekker en makkelijk is.

Humberto Tan vertelde over The Great Barrier Reef, het grootste koraalrif in Australië, waar hij ooit fantastisch gesnorkeld had. Matthijs knikte bewonderend mee, zijn hand karakteristiek onder zijn kin. Niemand vertelde dat dit rif hevig lijdt onder de opwarming van de aarde, waardoor het gekleurde koraal langzaam verbleekt. We speelden namelijk alleen maar even dat de wereld zal vergaan.

Daarna kwam Maxim Hartman, die de hele rubriek op de hak nam en tegelijk een prachtige en geile tip gaf. De eigenzinnige programmamaker achter Rembo en Rembo en Omroep Maxim toonde zo nog heel even aan waarom televisie ooit een opwindend medium was. Ik ga het dan ook niet beschrijven. Kijk zelf maar (en negeer het feit dat Tan in de omschrijving als ‘lachneger’ omschreven wordt – het internet is ook niet alleen rozengeur en maneschijn).


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons