Korte films over een film die er nooit gaat komen" /> Korte films over een film die er nooit gaat komen" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Scenario-besprekingen

Artikel Videoredactie
Mail

Eén keer in de zoveel tijd publiceren regisseur Joost Reijmers en scenarist Thomas van der Ree (beide onlangs aan de Filmacademie afgestudeerd) een korte film, waarin ze laten zien hoe zij aan hun scenario werken. Hard//hoofd stelde Reijmers een aantal vragen.

Joost, wie ben jij?
Ik ben regisseur, vers afgestudeerd van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ik ben nu druk bezig om manieren te vinden om de visuele verhalen die ik voor ogen heb aan een zo groot mogelijk publiek voor te schotelen. De mogelijkheden om je werk te tonen zijn, zeker in vergelijking met een paar jaar geleden, enorm. Met Youtube, Vimeo en Facebook heeft ieder werk de potentie om door miljoenen mensen bekeken te worden. Wel is het erg lastig om op te vallen tussen de honderdduizenden anderen die van deze media gebruik maken.

Wat is dit voor serie?
Deze "Scenariobesprekingen" zijn Youtube-filmpjes van 1 tot 2 minuten over het wel en wee van een scenarioschrijver en een regisseur die proberen samen met nieuwe ideeën te komen, hopelijk zonder elkaar van het leven te beroven.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze serie te maken?
Na onze vorige film Een Bizarre Samenloop Van Omstandigheden zijn de scenarioschrijver Thomas van der Ree en ik aan de slag gegaan met het bedenken en uitwerken van verschillende concepten. We zochten naar een manier om de crew van onze film en anderen die in onze samenwerking geïnteresseerd zijn op de hoogte te houden van onze ontwikkelingen. De filmpjes hebben hier eigenlijk niks mee te maken, het is meer een wekelijkse update van hoe we elkaar op stang jagen.

Welke aflevering is jouw favoriet?
Dat vind ik een hele lastige. Ik moet zeggen dat ik ze leuker en leuker begin te vinden. We proberen iedere week iets anders neer te zetten, de ene keer succesvoller dan de andere. Mijn favorieten zijn die waarin iets volstrekt onmogelijks gebeurt. Scenariobespreking #12 is behoorlijk van de pot gerukt. Maar nummer 16, die we vandaag online hebben gezet, vind ik ook aardig gelukt.

Hoe staat het ondertussen met jullie volgende scenario?
Thomas heeft net een paar flinke klussen gekregen en zelf ben ik veel tijd kwijt om bij commercial-bedrijf In Case Of Fire aan de slag te kunnen. Daarnaast mocht ik vorige week op een filmfestival in München onze laatste film presenteren. Hierdoor zijn we momenteel meer tijd kwijt aan het maken van filmpjes zelf dan aan de daadwerkelijke scenariobesprekingen. Er liggen een handvol behoorlijk verschillende concepten op tafel, voor speelfilms, korte films, internetvideo's en een televisie-serie. Nu moeten we nog genoeg tijd vinden om het uit te werken, en genoeg geld vinden om het te maken. Lijkt me een eitje in dit financiële klimaat... toch?


Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons