Aanstaande vrijdag sluiten ze hun jaar af, dus maak je borsten maar nat!" /> Aanstaande vrijdag sluiten ze hun jaar af, dus maak je borsten maar nat!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Amarins & Le gatte negre

Audio Redactie
Mail

Hard//hoofd organiseert op 2 december in Studio K in Amsterdam weer een feest. Ditmaal is het een benefietfeest in het kader van onze crowdfunding-campagne op Voordekunst (koop hier ook uw kaartje), waarmee we geld proberen in te zamelen om voort te bestaan en een nog hoger niveau als tijdschrift te bereiken. Het wordt een sfeervolle, goed gevulde avond, met sterke artiesten en vreemde randprogrammering. Zoals u dat van ons gewend bent. Op deze plek stellen we de programmering aan u voor. Vrijdag danst u ook op Amarins & Le gatte negre, die u niet onberoerd zullen laten.

Amarins & le gatte negre is een veelzijdig en zeer gedreven folk gezelschap uit Amsterdam. De band tourde al menigmaal door Europa met haar 40 jaar oude bus volgeladen met verschillende instrumenten. Overal zweepte de band het publiek op met haar muziek en eigenzinnige theatrale performance. Amarins & le gatte negre maakt een bijzondere mengelmoes van swing, pop, folk, gypsy en sailor songs, met sterk verhalende teksten en mooie meerstemmige zang waarmee de band het publiek steeds weer weet te charmeren.

Huh? Amarins & le gatte negre? Wat?
"Amarins (de frontvrouw die de nummers schrijft) en de zwarte katten. Omdat we altijd met die zwarte instrumentkoffers liepen te zeulen is de naam le gatte negre ontstaan. Bedacht door onze Italiaanse contrabassist Alessandro."

Op welk nummer zijn jullie het meest trots?
"Dat verschilt per periode. Nummers krijgen vaak een nieuwe dimensie doordat we in de performance of uitvoering dingen veranderen. Op dit moment zijn Airplanes en Stoneboy favoriet, omdat er veel verrassende elementen in zitten waar het publiek vaak heel sterk op reageert, en wij daardoor heel veel lol hebben in het uitvoeren van die nummers.

Stoneboy gaat over een jongen die niks uitvreet, een beetje is als een steen  (Some boys sweep you of your feet, give your heart a faster beat, turn up the heat. But you're too weak boy, to do me some boy, you're like a stone). De steen wordt in het lied door de rivier meegenomen en vindt dan alsnog zijn pad.

Airplanes is een grappige aanklacht tegen de uitvinders van het vliegtuig. Dankzij hem gaat iedereen maar steeds weg en blijf ik alleen achter (Since you invented Airplanes they all go away, so whoever invented Airplanes, I wish you hadn't, I wish they could stay!). Het lied begint met Alessandro die als een heuse popster een lied in het Arabisch zingt. Ik weet nog steeds niet wat hij precies zingt maar het klinkt als "Vogelnagel vo ho ho ho ho!"."

Hoe werken jullie?
"Wij treden vooral heel veel op en daardoor ontwikkelen we onszelf als band. We repeteren te weinig en hebben daarom een pauze ingelast om te werken aan nieuw materiaal. Vanaf afgelopen lente hebben we zoveel gespeeld op onder andere festivals in binnen- en buitenland en nu de Popronde. Door dat vele optreden leer je wel het meest."

Wat fascineert jullie?
"In de muziek zitten invloeden van overal en nergens. De fascinatie zit hem in de vele muziek die we allemaal mooi vinden een plekje te geven in ons repetoire. Als een muzikale wereldreis.  Soms luisteren we op de terugweg van een optreden naar zulke vreemde muziek op de radio in de bandbus: jaren tachtig synthesizermuziek, hindoestaanse muziek, Nederlandse hiphop en Beyonce. Dan denk ik: ook die muziek zal wel zijn plekje in ons repetoire vinden."

Wie zijn jullie helden?
"Tom Waits, Lhasa de Sela, Anouar Brahem, Chopin, Orchestra Baobab, de Kift, Andrew Sisters, Jolie Holland, Gandhi."

Wat is dat achter jullie? Daar in de hoek?
"Dat zijn onze percussionist en contrabassist. De dames hebben het voorrecht vooraan te staan met zangmicrofoons, gitaar, accordeon en viool en vele kleine gekke instrumentjes. De heren staan achter, maar als ze in de hoek staan zijn ze te ver naar achter geschoven. Misschien omdat wij soms nogal veel ruimte innemen."

Wat verwachten jullie van 2 december en wat kunnen wij van jullie verwachten?
"Voor ons is dat de afsluiting van 2011. Ons laatste optreden van dit jaar, dus dat wordt knallen, heel veel lol en goed spelen natuurlijk met een publiek dat hopelijk gaat genieten. December en januari nemen wij vrij om aan nieuwe nummers te werken en op vakantie te gaan. Alessandro gaat naar Brazilie om zich te verdrinken in de Bossanova en terug te komen met allemaal nieuwe invloeden, Tycho doet datzelfde in de Verenigde Staten, Femke gaat in Zweden de folkmuziek ontdekken tijdens het woofen, Fiora zoekt het in de bossen en zelf ga ik even op vakantie in België, dus wie weet wat ik allemaal meeneem aan muzikale invloeden. Eddy Wally, maak je borst maar nat!"

Amarins & Le gatte negre staat op 2 december op het podium. Bestel je kaartje door middel van een donatie van minimaal 15 euro op Voordekunst. Meerdere kaarten kunt u ook bestellen, geef het eenvoudigweg aan in het vak voor opmerkingen.


Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons