Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" /> Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De vergadering van het jaar

Artikel Rutger Lemm
Mail

Vanavond vindt de cruciale ledenvergadering van Ajax plaats. Wij plaatsen alvast het commentaar op deze historische gebeurtenis.

Jack van Gelder: Goedenavond dames en heren. Vanavond is het dan zover, de ledenvergadering van Ajax, een vergadering waar iedereen naar heeft uitgekeken. Over een paar minuten wordt er afgetrapt en zal duidelijk worden wie er als winnaar uit deze strijd naar voren komt – Johan Cruijff of de rest van de commissarissen. We gaan erover praten met onze analyticus en ex-voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Frans, hoe zitten die jongens nu in hun Alfa Romeo?

Weisglas: Dit zijn de vergaderingen waar je het voor doet… Hier leef je naartoe. Niet om denigrerend te doen, maar een simpel kwartaaloverleg of zelfs de presentatie van een begroting valt toch in het niet in vergelijking met dit soort besprekingen. Ik ben zelf ook zenuwachtig!

Van Gelder: Wat voor vergadering verwacht jij?

Weisglas: Het zijn twee partijen die heel aanvallend ingesteld zijn. Ik verwacht dus een open strijd, waarbij het publiek op het puntje van de stoel zal zitten. Peter Boeve staat onverwachts in de basis, van hem verwacht ik veel.

Van Gelder: Wat kunnen we zeggen over Cruijffs vorm van de laatste tijd?

Weisglas: Hij kende een sterk begin van het seizoen, met een aantal heel goede vergadermomenten. Denk aan de opmerking die hij maakte tijdens het vragenrondje van de derde vergadering van de RvC dit jaar, hoe was het ook alweer: “Als je over het verleden gaat praten kan je niks meer met de toekomst doen.” Waarbij nog steeds gespeculeerd wordt of hij het over het jeugdcomplex van Ajax had, of echt over de tijd die nog komen gaat.

Hij zette daarna een heel erg sterke reeks neer, met goede e-mails, inzichtrijke rapporten en een hele hoop originele vragen. Maar in oktober begon hij wat steekjes te laten vallen: hij vergat een attachment mee te sturen, begon over punten die voor een later moment op de agenda stonden, nam een plaspauze terwijl de voorzitter nog geen toestemming had gegeven… En dan was er nog die vreselijke Powerpointpresentatie, die Cruijff in Google docs had gezet, maar waarbij hij er op het laatste moment achter kwam dat er geen internet in de bestuurskamer van Ajax was. We herinneren ons een hevig zwetende Cruijff, rommelend met USB-sticks en LAN-kabels. Dat was pijnlijk.

Van Gelder: Gaat dat invloed hebben op deze vergadering?

Weisglas: Als deze vergadering drie maanden geleden had plaatsgevonden, dan hadden de andere commissarissen geen schijn van kans gehad. Maar zo is de bestuurswereld: de ene week ben je de held, de andere dag de schlemiel. Dat maakt het ook leuk. Toch zet ik mijn geld vanavond op Cruijff – zijn ervaring met Excell gaat de doorslag geven.

Van Gelder: Goed, dank voor nu. We gaan over naar het live verslag vanuit Amsterdam, met Arno Vermeulen en Wim Kieft. Arno?

Vermeulen: Dank, Jack. Welkom hier in de volgepakte bestuurskamer, het is helemaal uitverkocht, supporters, media, veel media, vooral uit het buitenland, want je begrijpt dat iedereen dit bezig houdt, allemaal voor deze absolute kraker. In het publiek ook Wim Jonk samen met Dennis Bergkamp, die in de aanloop naar deze vergadering onafscheidelijk zijn. Het schijnt, maar dat kan ook een gerucht zijn, ik heb het uit de Gay Krant, dat ze in de aanloop naar dit overleg met elkaar naar bed zijn gegaan. Een nieuwe trainingsmethode die sinds het Ajax van de jaren '70 niet meer is gezien. Rigide zou je kunnen zeggen of juist geil, hoor ik anderen zeggen, maar er staat toch ook veel op het spel.

Kieft: Ik kan je vertellen, Arno, ik zit hier toch met een bepaalde emotie, rillingen, ja, rillingen en niet alleen omdat ik vergeten ben een T-shirts onder mijn overhemd aan te trekken. De leden staan klaar op de gang, ze wachten op het teken van voorzitter Rob Been jr. Grote spanning op de gezichten, voor sommigen is dit toch de eerste keer dat ze aan zo’n belangrijke vergadering meedoen.

Vermeulen: En… ze nemen plaats aan tafel. Keje Molenaar schenkt water in voor iedereen, typisch Molenaar, een echte teamspeler. Daarrrrr is het eerste vergaderpunt: wanneer de volgende vergadering zal plaatsvinden. Barry Hulshoff zegt dat hij niet kan in januari; hij gaat verbouwen. Dit leidt tot enige irritatie bij Aron Winter, die nu eigenlijk óók op vakantie had gewild. Hulshoff slaat op tafel, voorzitter Been jr. moet tussenbeide komen… Een waarschuwing voor Hulshoff. Laten we even naar de herhaling kijken… Hulshoff slaat daar inderdaad op tafel, maar we zien hier ook heel duidelijk dat Winter dreigt met zijn glas water te gooien…

Kieft: Daar komt Winter goed weg! We gaan verder met Dick Schoenaker, die vertelt dat hij sinds 1976 niet meer op vakantie is geweest… Ik heb zelf ook…

Arno: En daar! In de hoek! Een deur opent! Johan Cruijff lijkt daar aan zijn warming-up te gaan beginnen, tot grote vreugde van het publiek! Het erelid doet zijn jassie goed, en… Neemt plaats aan tafel!

Vermeulen: Deze vergadering bereikt z’n apotheose, hoe gaan de leden reageren? Cruijff… Been Jr. Cruijff… Molenaar… Winter… Cruijff. Cruijff…. Cruijff nog steeds… Nog altijd Cruijff… Hij is bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!

Vermeulen: Daar gaat Cruijff! Hij haalt metaforen aan! Een hyperbool! Maar dan… Wat een schandalige drogreden van Edgar Davids zeg! Hij staat volkomen uit positie - is niet eens lid van deze raad – maar komt daar op schandalige wijze in op Johan Cruijff, die net aan een fantastische solo bezig was… Wat jij Wim?

Kieft: Schandalig.

Arno: Nu is het echt los hier in Amsterdam. Ja, we zien hier in de herhaling dat Davids - met nieuwe vari-focus lenzen - totale onzin uitkraamt, totaal irrelevant. Wat gaat voorzitter Been jr. doen? Ooooh ja, dat kon je verwachten: hij schorst Davids! Dit is een kanteling in de vergadering, nu heeft Cruijff een veldoverwicht en mag hij bovendien zijn punt afmaken vlak voor de koffiepauze… Cruijff neemt het woord, het publiek houdt de adem in… JA! WAT EEN PRACHTIGE CONCLUSIE, WAT EEN ON-GE-LOF-E-LIJK-E INZICHTEN! DE LEDEN KNIKKEN, ZE ZIJN OVERTUIGD, HET PUBLIEK IS IN EXTASE…

Kieft: Tjonge jonge wat maken we allemaal mee hier. De zege kan Cruijff niet meer ontgaan, wat zit die man ontzettend goed te vergaderen zeg, wie had dit gedacht. Er zijn nog vijf minuten extra te vergaderen vanwege het oponthoud, maar het lijkt erop dat voorzitter Been jr. daar geen behoefte meer aan heeft… EN JA! Daar slaat hij met zijn hamer op tafel, het einde is daar, Cruijff wint overtuigend na een enerverende vergadering, een prachtige avond voor hem en zijn fans!

Vermeulen: Terug naar jou, Jack.

--
Deze tekst werd geschreven voor De Orde Van De Dag, samen met schrijver Abdelkader Benali.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons