Het is zo saai om helemaal nergens in te geloven." /> Het is zo saai om helemaal nergens in te geloven." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Magisch denken

Journalistiek Sanne Rispens
Mail

Onze voorouders hadden dezelfde existentialistische problemen als wij, maar veegden al hun vragen onder het tapijt van de religie. Tegenwoordig ben je er echter niet met een verfrissende kerkdienst op zondagochtend, of een rondje biechten bij een priester die je zonden wegwast. We geloven niet meer in God, en zien de dogma’s van de kerk niet als antwoord op al onze vragen. Maar met de ondergang van het geloof is ook iets anders verloren gegaan: het magisch denken.

Onder magisch denken valt natuurlijk het oprechte geloof in een alziende god, maar ook de bijbehorende religieuze handelingen: het dopen of besnijden van pasgeboren kinderen, een kruisje slaan of driemaal daags bidden in de richting van Mekka. Restjes magisch denken vinden we terug in bijgeloof. Wanneer iemand moet niezen wordt er doorgaans door minstens drie mensen “gezondheid” of “bless you” geroepen; een direct overblijfsel van het oeroude bijgeloof dat door te niezen de ziel het lichaam zou kunnen ontvluchten. Je moet elkaar in de ogen kijken bij het proosten, anders heb je zeven jaar slechte seks. Als je een vallende ster ziet mag je een wens doen, maar het brengt ongeluk om onder een ladder door te lopen. Enzovoorts.

Andere voorbeelden van magisch denken zijn astrologie, tarot en de I Ching – oude, in oorsprong veelal Aziatische vormen van waarzeggerij. Wij moderne atheïsten zijn geneigd om alles wat zweemt naar sterrenwichelarij weg te zetten als achterhaalde onzin. Ondertussen weet iedereen precies wat zijn sterrenbeeld is (ik bel zelf altijd mijn orakel-vriendin R. om de Chinese horoscoop van een verse geliefde na te trekken) en doen we ayurvedische yoga om onze chakra’s in balans te krijgen.
Er is dus niets mis met een beetje magisch denken op zijn tijd. Niet omdat we er echt in geloven, maar gewoon omdat het zo vreselijk saai is om helemaal nergens in te geloven. Bovendien kan een avondje tarotkaarten analyseren of horoscopen trekken (indien dit samengaat met goede vrienden en rode wijn) ook fungeren als een manier om je leven eens van een heel andere kant te bekijken. Want wanneer je antwoorden zoekt op levensvragen, kan een beetje creativiteit geen kwaad.


Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons