Zara wordt verliefd op mannen met een moustache." /> Zara wordt verliefd op mannen met een moustache." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Snor

Journalistiek Zara Dwinger
Mail

Het is alweer een tijdje november en dat betekent voor mij maar één ding: alle leuke plekjes in de stad krioelen weer van de mannen met snorren. In november laten veel mannen namelijk hun snor staan om geld op te halen en bewustzijn te creëren voor prostaatkanker. Als ik eerlijk ben is het niet dit nobele doel waar mijn hart een sprongetje voor maakt. Het gaat me om die heerlijke baard op de bovenlip.

Al vanaf jongs af aan ben ik gefascineerd door snorren. Het begon allemaal bij een merkwaardige man die in mijn buurt woonde toen ik nog maar een jaar of drie oud was. Deze fijne heer had een werkelijk epische snor die à la Friedrich Nietzsche zijn halve gezicht vulde. Maar wat deze knevel voor mij echt legendarisch maakte, is dat hij elke maand wisselde van kleur. Ik was drie jaar oud en wist niet dat je snorren ook kon verven, dus voor mij was deze snor zo onverklaarbaar en ondoorgrondelijk, dat ik hem begon te vereren. Niet met een of ander griezelig altaar in een hoekje van mijn kamer, ik was drie, dat zou raar zijn. 

Ik moet eerlijk zeggen dat er toen een hele lange tijd overheen gegaan is waarin ik niet zo heel veel over snorren heb nagedacht. De eerste keer dat ik weer met een snor geconfronteerd werd en mijn oude geloof opstond, was op mijn zestiende, in een fietsenstalling. Ik had al wel eens eerder gezoend, maar deze keer zou speciaal zijn. Deze jongen had namelijk al een snor. Niet zo’n vlassig donssnorretje waarmee de halve puberale gemeenschap altijd veel te lang rondloopt, nee, een heuse snor. Zijn leren jack knarste een beetje tijdens onze kus, en zijn snor kriebelde mijn bovenlip. Ik was verkocht. Sindsdien kan ik alleen nog maar verliefd worden op mannen met moustache.

Mijn snorrenliefde is blijven escaleren. Ik begon steeds meer Frank Zappa en Queen te luisteren, ik speelde alleen nog Mario Bros-spellen, Ned Flanders werd verreweg mijn favoriete personage uit The Simpsons, ik nam de adviezen van Dr. Phil steeds serieuzer, de muren van mijn huis hingen vol met werk van Dalí en ik keek alleen nog maar films waarin snorren prominent naar voren kwamen. Ik droomde van mannen als Charlie Chaplin, Daniel Day Lewis en Tom Selleck. Hoewel ik me er van bewust ben dat wat ooit begon bij de verbazing over een groene snorremans nu is ontpopt tot een obsessie, hoop ik toch dat de groeiende trend van royale gezichtsbeharing blijft bestaan. Harige mannen van de wereld, druk niet je snor en laat staan die hap, ook na november.

-Een gastbijdrage van Zara Dwinger-

Ook Filmtheater Kriterion in Amsterdam ziet snorren wel zitten. Om geld op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker staat de maand november geheel in het teken van de snor. Deze vrijdag, 25 november, gaan zij knallen met een heuse Moustache Party en wij geven hiervoor 3 x 2 vrijkaarten weg! Stuur een mailtje naar redactie@hardhoofd.com met als onderwerp ‘Snor’ en vertel ons wie jouw favoriete snor heeft.


Zara Dwinger

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons