Voetgangers zijn zo verdomde onvoorspelbaar. " /> Voetgangers zijn zo verdomde onvoorspelbaar. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Fietsbel

Journalistiek Kelli van der Waals
Mail

Het leven in grootstedelijk Nederland brengt een reeks onhandige verkeerssituaties met zich mee, die zich veelal voordoen op de fiets. Zo is er de fietsfile: een uniek Nederlands fenomeen waarbij zich een lange rups langzaam rijdende en stilstaande fietsers vormt. Er zijn de te smalle fietspaden, waardoor je niemand in kunt halen zonder een ander omver te rijden. En er zijn de onmogelijke oversteekplaatsen, waarna een fietspad opeens verdwijnt in een stoep. Oversteken gaat per definitie roekeloos, want met een fiets wil je gewoon doorrijden en niet wachten tot je bent vergast door de stationair draaiende scooter voor je.

De lastigste actoren in een fietsverkeerssituatie zijn doorgaans voetgangers, want die zijn zo mogelijk nog minder voorspelbaar dan fietsers. In Utrecht, waar ik woon, heb je de Vismarkt. Een druk straatje dat wordt gedeeld door winkelend en fietsend publiek. Wie er te voet is, ergert zich aan fietsers die zich woest door de menigte werken; wie er fietst ergert zich aan de voetgangers die niet blijven lopen waar ze horen, op het smalle strookje rechts.

Al dit soort hordes zijn makkelijker te nemen met een klassiek hulpstuk: de fietsbel. Op mijn roestige batavusje ontbreekt die al jaren. Ik had twee alternatieven: mijn band heel hard oppompen waardoor het slot dat om mijn stuur hangt veel herrie maakte als ik over wiebelige kinderkopjes reed; of mijn stem gebruiken. Vooral dat laatste werkt bar slecht. Een ongemakkelijk ‘Pardon’ of ‘Sorry, mag ik er even langs’ komt niet over, en als ik hard ‘Trrrìììngg’ roep voel ik me meteen als die roodverhitte kaaskop op een racefiets die ik laatst een paar toeristen zag uitschelden.

Vorig jaar december besloot ik dat het zo niet verder kon, en binnen een week had ik een glanzend metalen en een stralend zwarte bel thuis liggen. Die zijn daar blijven liggen tot afgelopen zondag, toen ik me er eindelijk toe zette om een van die dingen aan mijn stuur te schroeven. Verheugd klom ik die avond op mijn fiets.

Tot mijn teleurstelling bleven de verkeersobstakels uit. Nooit eerder waren de straten rond mijn huis zo leeg. Soepeltjes denderde ik langs de grachten, mijn duim nutteloos paraat aan mijn fietsbel.

Om mezelf te troosten trakteer ik mezelf aanstaande zaterdag op een fietsritje over de Utrechtse Vismarkt.


Kelli van der Waals

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons