Als je uit een gids moet leren dat dankbaar glimlachen hoort bij een cadeau ontvangen, laat dan maar. " /> Als je uit een gids moet leren dat dankbaar glimlachen hoort bij een cadeau ontvangen, laat dan maar. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Geen Cadeau

Journalistiek Roos Euwe
Mail

Het is weer de tijd van het jaar. Ondanks dat mijn agenda duidelijk aangeeft dat het eind november is, word ik toch ieder jaar weer ongewenst verrast door de mistige kou, jeukende wollen kleren, diepdonkere avonden en pepernoten in de supermarkt.

Gelukkig wen ik er ook ieder jaar weer aan, en vind ik na een paar dagen de donkere mistige gloed over de stad heel romantisch, de Noorse gebreide truien ontzettend hip, en speculaas eindeloos lekker. Vooral met een laagje nostalgie.

Waar ik steeds minder goed aan kan wennen, echter, is de steeds meer overheersende campagne van 'December Cadeaumaand' waarin we worden geacht goudglimmende geschenken te geven aan ieder die ons dierbaar is. De mensen die geen cadeaus geven, dat zijn op z'n minst gierige en harteloze wezens. Dat die boodschap achter iedere advertentie lijkt te schuilen is misschien geen nieuws. Wat me alleen op begint te vallen, is dat in plaats van dat het geven van cadeaus als iets nobels en leuks wordt gepropageerd, het geven van cadeaus blijkbaar een zware last is geworden, waar de hopeloze consument nodig bij geholpen moet worden. Volgens Volkskrant Magazine: “Want er zijn mensen die cadeaus geven fijn vinden – ontvangen nog leuker – maar nog veel meer mensen zien op tegen de naderende cadeaumaand.”

Het Volkskrant Magazine van afgelopen weekend, dat meer deed denken aan een reclamefolder van een luxe warenhuis dan een krantenbijlage, spant denk ik de kroon met een extra dikke special voor de mens die lijdt aan een ontembare wat-moet-ik-in-godsnaam-voor-origineel-cadeau-geven-frustratie. De gouden tip was het geven van een “gepersonaliseerd cadeau”, een unieke categorie cadeaus met bijvoorbeeld een diner voor twee gekookt door een privékok of een exclusieve rondleiding door Antwerpen door iemand uit de stad. Allemaal persoonlijke cadeaus waar blijkbaar een onbekende aan te pas moet komen om het persoonlijk te maken.

In stijlgids voor omgangsvormen Het blauwe boekje, moeten we nota bene lezen wat de gepaste reactie is bij het ontvangen van een cadeau ("dankbaar glimlachen"). Is het nu werkelijk zo dat we herinnerd moeten worden aan het feit dat een cadeau iets is dat je niet aan een anonieme figuur geeft, maar aan een persoon? Is het zo ver gekomen dat we verlanglijstjes moeten maken om het de gevers niet onnodig moeilijk te maken? Als we het allemaal zo lastig en ingewikkeld vinden om origineel te zijn, moeten we misschien bedenken dat iets geven en krijgen alleen leuk is wanneer het oprecht is. Ik zeg: Fuck December Cadeaumaand, fuck dankbaar glimlachen en geef gewoon niets. Daar worden we een stuk gelukkiger van.


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons