Geef dit lelijke peentje een kans. " /> Geef dit lelijke peentje een kans. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Topinamboer

Journalistiek Hiske Versprille
Mail

Schubbig, schonkig, harig en modderig liggen de topinamboeren er op de groentekraam wat onooglijk bij, tussen alle andere zogenaamd ‘vergeten’ groenten. Pah! Vergeten! Zowat al die zogenaamde ‘oergroenten’ zijn al jaren zo ontzettend in dat ze eigenlijk al weer uit zijn, en als iemand probeert te verrassen met een peterseliewortel en een gele biet begint de culinaire meute ostentatief te geeuwen en vraagt of ze anders niet wat van die lekkere ouderwets knapperige sugarsnaps uit Kenia hebben.

You can’t judge a book by looking at the cover, Bo Diddley zong het al. Daarmee wilde hij maar zeggen: Als een boek er uitziet als een harige drol, een pasgeboren witte muis of een stuk gember dat een paar maanden te lang onder de grond heeft gelegen, dan wil dit nog niet zeggen dat het desbetreffende boek niet - na zorgvuldig te zijn verwerkt- heerlijk artisjokkig, notig en/of truffelig smaakt.

Goed, de topinamboer – het is de wortel van een soort zonnebloem - is een lelijk peentje, vergeleken met de ouderwetse pastinaak, de wufte raapsteel en de elegante schorseneer. De topinamboer echter, maakt wat hij aan voorkomen mist, onmiddellijk goed met zijn hoeveelheid namen. De topinamboer wordt behalve topinamboer ook jerusalem-artisjok genoemd, alsmede aardpeer. Niet zomaar drie namen dus, maar drie mooie namen.

Deze lelijkerd heeft een beetje aandacht nodig, zowel bij aankoop als bij bereiding. Nu is wel echt “de tijd er voor”, zoals dat heet, dus houd je ogen voor ze open op de markt, bij de turk en bij de groentejuwelier. Ze zijn de hele winter verkrijgbaar – verwar ze vooral niet met galanga-wortel want dan kunnen er verschrikkelijke dingen gebeuren. Meestal zijn aardperen alleen verkrijgbaar voor veel te veel geld, dus wees een beetje kritisch. Knijp er in: als ze heel zacht, schrompelig en buigzaam zijn, dan zijn ze oud en kun je ze beter laten liggen. Of beter nog kun de groenteboer minzaam aankijken en zeggen: “Sorry G-Man, but laten we wel wezen: this is shit.” Dat klinkt kut, maar zoiets moet je gewoon een keer doen, vooral als hij vijf euro per pond voor die krengen vraagt. Hij is groenteman. Hij weet zelf ook wel dat het rotzooi is dat hij veel te duur verkoopt.

Wat je er dan mee doet: goed schoonmaken. Bij de minder schonkige exemplaren is goed afschrobben genoeg, anders schrappen of in het ergste geval schillen. Dat is een rotklus, maar je zult beloond worden. Het harige puntje moet er af. Leg ze in water met een uitgeknepen citroen, want anders verkleuren ze. Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn! Maar daarna kan er van alles mee. Je kunt ze dun snijden en rauw geven met citroen, olie, peterselie en kappertjes. Of je kookt ze en staafmixt er met een beetje bouillon soep van met op het laatst nootjes, of sinaasappel, of garnalen. Of je stopt ze in de oven met boter of eendevet of worstjes of of of. Ga ze eten. Je word er een beetje winderig van, maar ook dat is het waard. Topinamboer is onvergetelijke groente!

Hiske zal op het benefietdiner van 17 december hoogstpersoonlijk laten zien wat deze knol allemaal kan: de maaltijd begint met haar eigen topinamboersoep.


Hiske Versprille

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons