Met een kartonnen boot naar Londen en een kerk bouwen van enorme legostenen: waarom niet?" /> Met een kartonnen boot naar Londen en een kerk bouwen van enorme legostenen: waarom niet?" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Filip Jonker

Beeld Beeldredactie
Mail

Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In ‘hard//hoofd kiest’ wordt door de beeldredactie een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk het volgens hard//hoofd de moeite waard is om te volgen. Deze keer Filip Jonker (Rotterdam, 1980) die in zijn project "Cardboard Tugboat" met een kartonnen boot naar Engeland vaart. Na maanden van onderzoek, voorbereiding en het bouwen zelf, koos het schip "De Furie" eind 2010 het ruime sop. De tocht voer van het Twentekanaal naar Rotterdam, om vervolgens via Gravesend Londen aan te doen.

Filip werkt aan zijn boot, die -op de motor na- geheel zal bestaan uit karton.

"De Furie" is bijna klaar!

Vlak voor de tewaterlating

De proeftocht zit er op. Een paar butsen en krassen, maar de Furie blijft drijven!

Op volle zee.

Londen bereikt!

Bij thuiskomst kreeg de Furie een mooi plekje in het Rijksmuseum Twenthe. Filip besloot dat het tijd werd om een kerk te bouwen. Als materiaal koos hij voor legioblokken: betonnen blokken die grote gelijkenis vertonen met de bekende legoblokken. Deze werden in een oude F16-hangar in vijf primaire kleuren geschilderd, waarna de kerk werd gebouwd op het stationsplein van Enschede.

De oude F16-hangar te vliegveld Twente, alwaar de blokken geschilderd werden.

Nadat alle 608 blokken geschilderd waren, kon er worden begonnen met de bouw.

Het dak zit er bijna op.

De Abondantus Gigantus is af!

Wat is eigenlijk Filip's idee achter deze twee kunstprojecten? "Ik probeer in een project een zo groot mogelijk contrast te creëren. Door dit contrast te onderzoeken krijg ik meer inzicht in hoe dingen zijn opgebouwd en waarom. Het fascineert me dat de meeste dingen ook op een andere manier gedaan kunnen worden dan algemeen wordt aangenomen. Er is echt enorm veel meer mogelijk dan je zou denken!" Ook persoonlijke ontwikkeling is een drijfveer voor Filip. Zo heeft hij voor de tocht met de Furie zijn vaarbewijs moeten halen en kustnavigatie gestudeerd. Voor het bouwen van de Abondantus Gigantus heeft hij zich moeten verdiepen in architectuur, bouwtechnische voorschriften en alles wat daarbij komt kijken.

Volg hier het hele project "Cardboard Thugboat"van begin tot eind en kijk hier naar het project "Abondantus Gigantus".


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons