Er is iets aan de hand en het heet Ryan Gosling." /> Er is iets aan de hand en het heet Ryan Gosling." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Ryan Gosling

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

Ik kwam op een avond thuis, toen ik mijn huisgenoot slapend naast haar laptop trof, terwijl de film Drive over het scherm raasde. Ik wilde liefdevol de computer dichtklappen en een dekentje over haar heen leggen zoals ze dat in Amerikaanse series doen, maar toen ik een vinger naar haar Macbook uitstak, murmelde ze slaperig maar gedecideerd: “Niet doen.” Met een chagrijnig slaaphoofd dat inherent is aan het onverwachte dutje, kwam ze overeind. Ik keek haar niet-begrijpend aan. Ze rekte zich uit en zei: “Ik luister naar Ryan Gosling. Dan slaap ik lekkerder.”

Diezelfde week fietste ik met een goede vriend naar onze zaalvoetbalwedstrijd, toen hij me vertelde dat
een jongen van zijn werk een Ryan Gosling-filmavond wilde organiseren, “en dat terwijl hij niet eens wist hoe gek ik op Ryan ben!” Ik trok mijn wenkbrauwen op en zijn gelukzalige glimlach veranderde in schrik. Hij schudde zijn hoofd. “Wat zeg ik nou? Hoe gek ik op hem ben? Ik ben nooit ergens gek op.” Hij bekende me dat zijn man-crush op Ryan Gosling als een grap was begonnen, maar dat hij nu echt een beetje kriebels in zijn buik kreeg als hij hem zag. Het was echt niet homoseksueel, hij wilde gewoon graag vrienden met hem zijn. “Dat zou echt leuk zijn. Ik denk echt dat we het goed zouden kunnen vinden,” zo sprak hij zonder ironie.

Er is iets aan de hand, en het heet Ryan Gosling. Nadat ik zijn vele recente films (Crazy Stupid Love, Ides of March en Drive - de film van het jaar) had gezien, was ik zelf óók verkocht en merkte dat op doelloze momenten mijn gedachten afdwaalden naar zijn leuke lachje en nasale stem. Hoe kan dat? Ik ben zesentwintig en wordt nooit meer op zo’n manier fan van iemand, en al helemaal niet van een man. “Het is zijn accent, hij praat zo leuk,” zuchtte mijn huisgenoot. “Hij zou een prijs moeten krijgen voor de manier waarop hij zijn baard draagt,” aldus mijn voetbalvriend. We staren naar de foto’s op het bekende blog Fuck Yeah Ryan Gosling en wijzen elkaar op Gosling-filmpjes, Gosling-quotes, Gosling-bijrollen.

Ryan Gosling is een zeer goede acteur, die weinig woorden nodig heeft. Maar hij is vooral charmant en knap op een veel minder gelikte manier dan George Clooney of Brad Pitt, waardoor hij aantrekkelijk is voor mannen (als vriend) én vrouwen (als droomman). Mannen brullen mee als hij iemand met een hamer bewerkt in Drive, vrouwen zuchten als hij zijn shirt uittrekt in Crazy Stupid Love. Zijn mogelijkheden zijn onbeperkt en het publiek krijgt er geen genoeg van. We zijn verslaafd aan Ryan Gosling.

Ik gebruik woorden als ‘cool’, ‘vet’ of zelfs ‘leuk’ en ‘mooi’ niet meer. Ik zeg Ryan Gosling. “Het feest was echt Ryan Gosling.” “Wat Ryan Gosling voor je.” “Dat is echt fucking Ryan Gosling.”

Laat ik het maar gewoon zeggen: ik ben gek op Ryan Gosling en schaam me er geenszins voor.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons