Kunst die je niet kunt vasthouden. Maar wel mooi." /> Kunst die je niet kunt vasthouden. Maar wel mooi." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

We Feel Fine

Journalistiek Meredith Greer
Mail

Nieuwe mediakunst. Kunst met internet. Er worden vaak de meest geniale dingen bedacht, maar je ontkomt er niet aan met al die online experimenten: er is weinig wat je in je handen kunt houden.

Wie ooit het NIMK heeft bezocht kan zich er misschien iets bij voorstellen; zaal na zaal vol abstracte concepten en prikkelende ideeën, maar geen standbeelden, geen schilderijen. Tsja, het internet blijft ook maar een beetje in de lucht hangen.

Het online kunstwerk ‘We Feel Fine’ maakt van die vluchtigheid juist zijn kracht. Je gevoelens kun je immers ook niet aanraken, hoe concreet ze ook zijn.

‘We Feel Fine, an exploration of humane motion in six movements’ verzamelt die emoties. Via een data-aggregatie systeem wordt het internet automatisch iedere tien minuten afgezocht om menselijke gevoelens uit blogs te plukken. Het systeem scant posts op de woorden ‘I am feeling’ of ‘I feel’ en slaat dan de rest van de bijbehorende zin op. Die zinnen worden dan weer op allerlei ingewikkelde manieren gecodeerd en ingedeeld, om te garanderen dat jij urenlang op de website kunt blijven aanklooien.

Dit alles wordt weergegeven in een van de mooiste data-visualisaties die ik ooit ben tegengekomen. Het doet denken aan die ene geniale Sony reclame, met die stuiterballetjes. Behalve dat wij nu de stuiterballetjes zijn.

Je blijft klikken in de totale chaos op zoek naar pareltjes. Daarnaast hebben de makers zes verschillende manieren, of ‘movements’ bedacht om de data te ordenen. Madness, Murmurs, Montage, Mobs, Metrics and Mounds, alsof het een symfonie van data is in zes delen. De makers noemen ‘We Feel Fine’ an artwork authored by everyone. Een soort crowdsourcing-kunst op gigantische schaal. Tegelijkertijd klein, individueel, en ontzettend banaal.

Mij overweldigt het altijd een beetje. Al die kleine deeltjes. Mensen, met allemaal gevoelens die blijven rondzoemen op het internet. Je kunt op ze klikken, maar je kunt ze nooit aanraken. Kunst met internet, mooi.


Meredith Greer

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons