Het is een win-win. " /> Het is een win-win. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Woliday

Journalistiek Brankele Frank
Mail

Het is negen uur ’s ochtends. Je zit achter je laptop. De geur van het walmende kopje koffie naast je doet je neusvleugels uitslaan. Je wrijft de laatste slaapjes uit je ogen en rekt je nog één keer uit, voordat je overgeeft aan emails verwerken en dat vermaledijde witte scherm vullen. Je draait wat op je stoel en begint te typen. Je blote voeten krioelen door het koele zand. Wat? Ja, zand. Maar… je zat toch op je werk? Bijna. Niet helemaal. Of eigenlijk helemaal niet. Je werkt wel, maar bent op vakantie. Is dat niet een contradictio in terminis? Nee. Oh. Hoezo dan niet? Je bent op Woliday!

We leven in een tijd waarin iedereen steeds flexibeler wil kunnen omgaan met werk. Zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt, dat is het werken van de toekomst. Als je je op arbeidsgerelateerde congressen begeeft – niet dat ik verwacht dat men dat vaak doet, maar het overkwam mij toevallig onlangs – vliegt de term ‘werk-privé balans’ en met name de vervaging daarvan je om de oren. Idealiter werk je niet meer puur om te kunnen leven, maar is je werk zo leuk dat je leeft om te werken. Nou is het natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om presentator van Rad van Fortuin te zijn, of minderjarig popidool, of reisgidsschrijver. En niet iedereen zit in het onderwijs en heeft dus alle schoolvakanties vrij. Maar ook voor anderen is het mogelijk werk en privé te combineren, en je werk geen beperkende factor te laten zijn voor je wilde reisdromen.

Stel je voor dat je tien van je schamele aantal vakantiedagen opneemt, maar twintig dagen weg mag blijven. Als tegenprestatie moet je dan wel ergens in die twintig dagen tien dagen werk verzetten. De planning is aan jou. Je kan elk van de twintig dagen een paar uur werken, of alleen de laatste tien dagen volledig. In het eerste geval kan je ’s ochtends lekker gaan surfen/zonnebaden/musea bekijken/bergbeklimmen/orka’s fotograferen/meelopen met een stoet alles filmende en peace-teken makende Japanners, om vervolgens op het heetst van de dag, als toch alle souvenirwinkeltjes dicht zijn, in de schaduw van een palmtak je laptop openklappen.

In het laatste geval heb je eerst tien dagen normaal vakantie, en maak je daarna je normale uren, maar dan met je voeten in het zand en een fruitcocktail op je werktafel, en het vooruitzicht van een frisse duik en een zonsondergang vanuit je hangmat als je je deadline gehaald hebt. Om met het prachtig prozaïsche consultancyjargon te spreken: het is een win-win situatie! Ook voor je werkgever, want jij bent minder overwerkt en krijgt eindelijk de kans die vitamine D eens aan te vullen. Bovendien is aangetoond dat – mits goed gepland – werken op vakantie je welzijn niet aantast, en de motivatie en productiviteit zelfs ten goede kan komen.

Ik klap m’n laptop weer dicht. En loop richting park. Of nou ja, richting Science Park, naar het Nationale DenkTank hoofdkwartier alwaar we oplossingen bedenken voor problemen op de arbeidsmarkt. Maar over drie weken vertrek ik echt, op Woliday.


Brankele Frank

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons