Een verzameling doet lekker ernstig winkelen. " /> Een verzameling doet lekker ernstig winkelen. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Een verzameling

Journalistiek Roos Euwe
Mail

Tijdens het verhuizen vond ik tussen de stukgelezen kinderboeken en afgesleten knuffels een klein blikje. Op de deksel stond de vuurtoren van Vlieland, en het was het gevuld met schelpjes. Terwijl ik mijn vergeten verzameling op het tapijt kieperde, werd ik overvallen door nostalgie. Niet alleen omdat ik dacht aan de lome middagen aan de Noordzee die mijn zussen en ik vulden met eindeloos springen in de golven en het eten van zanderige broodjes die knarsten tussen onze tanden. Niet alleen omdat ik dacht aan het ruisende geluid van de zee, de krijsende meeuwen. Of die keer dat ik in een kwal stapte.

Ik dacht aan het onschuldige fanatisme waarmee ik deze schelpjes had verzameld, en de overtuiging dat mijn schelpjes veel meer waard waren dan geld of softijsjes, omdat dit mijn unieke verzameling was. Zelf bij elkaar gezocht en dus onvervangbaar. Ik besloot mijn verzameling uit te breiden deze zomer.

Het hebben van een verzameling is ook niet bepaald slecht voor je imago. Behalve dat het doet denken aan een onbezorgde kindertijd, is een verzamelaar passievol en zorgvuldig. Het laat zien dat je voldoening haalt uit de lange termijn, in plaats van kortstondig geluk. Je wordt ook nooit meer beschuldigd van onverantwoord koopgedrag; het gaat immers niet om jouw hebzucht, maar om de vervolmaking van de verzameling.

Dat belooft niets dan goeds. Maar toch zijn er valkuilen. Met een verzameling dwing je sympathie en respect af - maar enige bescheidenheid is geboden. Protserig gedrag kan tegen je werken. Een knap meisje heeft meteen door wanneer je verzameling exclusieve Schotse whiskeyflessen alleen bedoeld is om je het imago van een fijnproever te geven.

Omgekeerd kan het ook mis gaan. Het is niet de bedoeling dat je verzameling de rest van je leven overschaduwt. Dat je moet verhuizen naar Oost-Groningen omdat alleen daar nog plek is voor je verzameling Oost-Duitse legervoertuigen. Of dat je huis wordt bestormd door agressieve dierenactivisten omdat je vensterbank vol staat met zeldzame diersoorten op sterk water.

Behalve dat je enigszins moet nadenken over datgene wat je gaat verzamelen, is het ook belangrijk om op tijd te stoppen. Tenzij je een Belgische kunstenaar bent, want dan wordt je er waarschijnlijk wereldberoemd mee. Denk bijvoorbeeld aan het huis van de schilder James Ensor in Oostende dat volhangt met de meest rare dieren, schelpen en sprookjesachtige tekeningen (de Efteling is er niks bij)
of het Musée d'Art Moderne, Départment des Aigles van Marcel Broodthaers (zijn verzameling van alles wat met adelaars te maken heeft, was vanaf 1968 een regelrechte hit).


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons