Rilke in een boerenschuur. " /> Rilke in een boerenschuur. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Weense Herfst

“Dingen. Ik zeg dit woord en terwijl ik het uitspreek (hoort gij het?), wordt het stil: de stilte die om de dingen is (…) en uit verleden en toekomst trekt zich in het midden samen wat duurzaam is: de ruimte, de vreedzaamheid, de dingen zonder haast.”

Mail

Dit stukje uit een gedicht van Rainer Maria Rilke (1875 – 1926), ziet er nu ik het opschrijf te overdreven, te romantisch, lyrisch en misschien wel belachelijk uit voor de moderne lezer. Maar wat als actrice Maria Kraakman dit ons vertelt, in een schattig wit jurkje, in een boerenschuur tussen de mest en plakken stront en stro? Wat als de spelers van gezelschap De Warme Winkel in hun voorstelling Rainer Maria oprecht pleiten voor de schoonheid en gevoeligheid van kunst, geïnspireerd door Duitslands laatste lyrische dichter? Dan is het misschien nog helemaal zo gek nog niet, wat Rilke hier probeert te zeggen.

Rainer Maria. Foto: Sofie Knijff

Het collectief De Warme Winkel bestaat uit Jeroen de Man, Vincent Rietveld en Mara van Vlijmen (vaak aangevuld met Maria Kraakman en Ward Weemhoff), en is misschien wel het enige gezelschap in Nederland dat de afgelopen jaren altijd goede tot laaiend enthousiaste recensies krijgt. En terecht. Want als geen ander combineert De Warme Winkel haar fascinatie voor literatuur, geschiedenis en geniale geesten met een reflectie op de hedendaagse wereld zonder dat het kunstmatig of betweterig wordt. Als geen ander combineren de spelers hun oprechte interesse en enthousiasme met flauwe grapjes of absurde scènes. Of hun voorstelling nu gaat over naturisme , een onbekende Russische dichter of twee verloren soldaten in een bunker. Deze herfst is het een Weense Herfst, waarin De Warme Winkel hun vijf voorstellingen rondom Oostenrijkse kunstenaars, waaronder idealist en verschoppeling Stefan Zweig, en de avant-garde kunstenaar Oskar Kokoschka in een razend tempo door heel Nederland en België spelen.

Villa Europa. Foto: Sofie Knijff

Ehm, over wie? Ach, eigenlijk maakt het weinig uit, de voorstellingen zijn prachtig voor zowel de leek als de fan. Of, zoals ze het zelf zeggen: “Er is geenszins de pretentie dat u na afloop de kunstenaar zou kennen. U heeft gekeken naar een interpretatie die wij in deze tijd waardevol achten.” En die interpretaties zijn de moeite, want in feite is iedere voorstelling een subtiel en krachtig pleidooi voor vernieuwende, mooie en oprechte kunst. De durf om, zeker in onrustige, onzekere tijden, in de kunst heftig, eerlijk, vreemd en esthetisch te zijn. De durf om kunst kwetsbaar en romantisch te laten zijn, een ervaring van een hogere orde. En in de huidige, kunstvijandige samenleving (om met Bas Heijne te spreken) is dat streven toch tenminste een bezoek aan het theater of een boerenschuur waard.

De Weense Herfst duurt tot en met december en bestaat uit:

Totaal Thomas
Villa Europa
Rainer Maria
Alma
Kokoschka Live!

Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5