Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />

Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

#winning

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? De week drie korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Mail

Illustratie: Joost de Haas

De Hofstad

Schoppen tegen Cohen

Er is een dunne lijn tussen branie en pesten. Het overkwam Geert Wilders in het debat met Job Cohen, zoals het mij overkwam op de basisschool met Bennie. Wilders probeerde tijdens de algemene beschouwingen Cohen steeds de verantwoordelijkheid voor het kabinetsbeleid in de schoenen te schuiven. Niet hij, maar Cohen was de Grote Gedoger. Er was een moment dat Wilders aan Cohen begon te trekken omdat hij vond dat ze van plaats moesten wisselen.
Toen ik in groep zeven van de basisschool zat, was Bennie de Geert Wilders van de klas. Hij kon niet zo goed leren, maar hij durfde meer dan de rest. Omdat hij voortdurend de klas werd uitgestuurd, moest hij pontificaal voor de juffrouw zitten. Dromerige jongetjes als ik zaten gewoon ergens achterin. Tot ik een keer ergens doorheen praatte. De juffrouw werd boos op mij, Bennie stond ogenblikkelijk op en begon aan mijn mouw te trekken. Nu moest ik voorin zitten, vond hij.
Van mijn vrienden moest ik Bennie negeren, maar dat werkt niet als iemand aan je mouw trekt. Of tijdens het debat door je heen schreeuwt. Je kan niet om Bennie en Geert Wilders heen.
Waar Bennie altijd populair was, omdat hij groter was dan de rest en goed kon voetballen, hield zijn tijdperk op toen hij aan mij begon te trekken. Eerst was hij gewoon een dappere schreeuwlelijk, maar toen werd hij een pestkop. Branie wordt onsympathiek als je naar beneden schopt en ik was een veel te makkelijk slachtoffer. Dat is Job Cohen ook. Cohen ligt op de grond. Schoppen heeft geen zin. Nu gaat Cohen opstaan en heeft Wilders een probleem.
Wilders beheerste opnieuw de beeldvorming van de algemene beschouwingen, maar als de PvdA opgelet heeft, kunnen ze hier de koers keren. Wilders was een dappere schreeuwlelijk, maar sinds vorige week is hij, net als Bennie, een onsympathieke pestkop.

Door Tim de Gier

Machtige Media

#winning

In een verbluffend staaltje van de open-source beweging is het gamers gelukt om in tien dagen een medisch probleem op te lossen waar wetenschappers zich al jaren op stuk beten. Zo is in één klap de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen AIDS een stuk dichterbij gekomen.
Het probleem betrof een enzym dat cruciaal is voor het overleven van het aids-virus. De wetenschappers wisten wel hoe het enzym was opgebouwd, maar niet hoe deze onderdelen in elkaar staken. Omdat er vele miljoenen mogelijkheden waren, was het onmogelijk om dit met een computerprogramma uit te zoeken. Maar dankzij de combinatie het menselijk ruimtelijk inzicht, het beloningssysteem van een game en 'the wisdom of the crowds' was het enzym in een recordtempo door de spelers van fold.it in elkaar gepuzzeld.
Er lopen op dit moment ook andere wetenschappelijke projecten waarin gebruikers op het Internet helpen zoeken naar nieuwe planeten, of helpen met het vertalen van antieke geschriften. In al deze gevallen is geen voorkennis nodig. De gebruikers hoeven het Grieks niet te beheersen om papyrusrollen te vertalen, hoeven niet voor NASA te werken om planeten te onderzoeken en geen biochemicus te zijn om mee te werken aan een medicijn voor AIDS.
Burgerwetenschap brengt net als andere open-source projecten democratiserende, en misschien zelfs revolutionaire mogelijkheden met zich mee. Het blijkt dat een legioen van gewone mensen achter een computer meer opmerkt en ontdekt dan een elite van hoogopgeleide wetenschappers alleen. Als we dan ook nog mogen gamen terwijl we de wereld kunnen redden, zijn we helemaal #winning.

Door Meredith Greer

Commentaar

Terug naar de toekomst

Heerlijk weer en hard sciences, de eerste week van de herfst verraste met onverwachte zaken. Zo belandden we van een regenachtige zomer in een zonnige herfst en van een wetenschappelijk dieptepunt in een revolutionair avontuur. De resultaten van drie jaar natuurkundig onderzoek in Zwitserland en Italië trekken namelijk de hoeksteen van Einsteins relativiteitstheorie in twijfel: dat het onmogelijk is sneller te reizen dan het licht.
Simpel uitgelegd: zeer grote hoeveelheden zeer kleine deeltjes (neutrino’s) werden over een afstand van 730 kilometer verstuurd en kwamen gemiddeld 60 nanoseconde eerder aan dan dat reizen met de lichtsnelheid mogelijk maakt. Aan wilde speculaties doen de tweehonderd aan de publicatie verbonden wetenschappers niet, maar fantaseren over tijdreizen ligt voor de hand, want als de metingen kloppen kwamen de neutrino’s in zekere zin eerder aan dat ze verstuurd werden.
Naast deze abstracte ver-van-ons-bed-show was er ook een wetenschappelijke doorbraak voor de wat meer visueel ingestelde medemens. Aan de universiteit van Berkeley slaagden onderzoekers er namelijk in breinactiviteit om te zetten in bewegend beeld. Wederom een ontdekking die de fantasie prikkelt, want een verfijnde toepassing van deze techniek zou het misschien mogelijk maken dromen op te nemen. Tot het zover is, zullen we voor een beeldverslag over toekomst en reizen in de tijd nog even op Back to the Future moeten vertrouwen.
Genoeg zinnenprikkelends dus, zo aan het begin van het nietszeggendste seizoen. De toekomst dient zich aan en doet dat in de vorm van de wetenschap. Niet tastbaar genoeg? Dan biedt Nike sinds kort soelaas. Wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of dat futuristisch schoeisel ook is voorbereid op een nabije toekomst, vol regenplassen en andere vertrouwde nattigheid.

Door Boy van Dijk

Nieuws in beeld

Catalonië neemt afscheid van een oude traditie. Stierenvechten is vanaf volgend jaar verboden.

Illustratie: Anne Brakema

Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5