Deze site helpt je op weg in de eindeloze queeste naar dat vintage-topstuk. " /> Deze site helpt je op weg in de eindeloze queeste naar dat vintage-topstuk. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Etsy

Evenals de kleding die ermee geassocieerd wordt, is het begrip “vintage” aan enige slijtage onderhevig. Ontwerpers sturen al jaren hun personeel naar tweedehands kledingwinkels voor “inspiratie”, en ik weet niet voor de hoeveelste keer we nu weer met de seventies bezig zijn op modegebied. Mijn moeder keek me twee jaar geleden verward aan toen ik haar verontwaardigd vroeg hoe ze OOIT haar jumpsuits uit de jaren tachtig weg had kunnen doen, en voor het eerst sinds 1998 verlang ik naar Dr. Martens. Mode is een soort carrousel; als je maar lang genoeg wacht, komt alles wel weer een keer voorbij. De Amsterdamse Noordermarkt was vroeger een rommelig pleintje waar mottige balen kleren per kilo werden verkocht; tegenwoordig struikel je er over de hippe meisjes met designershandtassen, die om negen uur ’s ochtends staan te graaien tussen diezelfde hopen stinkende oude truien, op een eindeloze queeste naar de heilige graal van het vintage-graaien: dat ene topstuk in een zee van polyester en acryl.

Mail

Foto: dejaap.nl

Om de vintage look te rocken hoef je niet meer per se zelf de markten af te struinen. Er zijn legio boetiekjes die dezelfde handelswaar verkopen, maar dan chemisch gereinigd en netjes uitgestald – uiteraard betaal je er dan ook het tienvoudige voor. Winkelketens als H&M en American Apparel fabriceren en masse ge-update kopieën van de felbegeerde jaren zeventig-jurken en tuttige bloesjes: vooral erg handig als je zelf niet het onmogelijke vogelmaatje hebt van onze moeders en oma’s, maar als de halve stad rondloopt in die geweldige winterjas is de lol er natuurlijk snel vanaf. Het internet is in feite een gigantische Noordermarkt, waar de topstukken je om de oren vliegen – op eBay levert de zoekterm “chanel jacket” duizend resultaten op, met prijzen die variëren van vijftig tot zeventienduizend dollar. Net als op een rommelmarkt is het makkelijk verdwalen in deze overvloed, en vooral moeilijk om het kaf van het koren te scheiden.

Derhalve is het een aanrader om je zoektocht naar die ene perfecte jurk, hoed of tas te beginnen op etsy.com: een van oorsprong Amerikaanse marktplaats-achtige website, waar iedereen een eigen “winkeltje” kan beginnen. Je vindt er Hermés-tassen en bruidsjaponnen, maar ook astronautenpakken, cowboylaarzen en Pink Floyd t-shirts uit 1980. Leuk is dat veel kunstenaars en ontwerpers er hun eigen werk aanbieden; de website heeft dan ook iets heel gezelligs en fröbeligs. Daarnaast zijn de prijzen ook nog meer dan redelijk. Voor het samenstellen van een unieke garderobe is het dus niet meer nodig om in de regen bij een treurige marktkraam te staan; graaien kan nu ook virtueel.
Na een paar uur shoppen op Etsy kan de fröbelsfeer je een beetje teveel worden. Voor die momenten is er ook een anti-site: regretsy.com (“Where DIY meets WTF”).

Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5