Illustratie: Elise van Iterson

Het scherpste commentaar van het web richt deze week de pijlen op het internet, de Tweede Kamer, de wetenschap en het feminisme. En waar is Houellebecq?" />

Illustratie: Elise van Iterson

Het scherpste commentaar van het web richt deze week de pijlen op het internet, de Tweede Kamer, de wetenschap en het feminisme. En waar is Houellebecq?" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De boom in

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Onze redacteuren zijn uitgerust teruggekomen van vakantie, maar daardoor niet minder verontwaardigd. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Mail

Illustratie: Joost de Haas

Commentaar

Jouw generatie

Als het over mijn generatie gaat, moet ik altijd denken aan Roger Daltrey van The Who, die tijdens de Ground Zero-concerten My Generation stond te zingen. 37 jaar na dato, en met kort haar. Inderdaad, Roger, your generation.
Deze week werd niet alleen 9/11 herdacht, maar ook het twintigjarig bestaan van internet. Je zou er haast sentimenteel van worden, als je voor het gemak vergeet dat internet vóór 2000 behalve traag ook vooral heel saai was. Moeten we dan nu met Hardhoofd onze verjaardag gaan vieren, als internetgeneratie die volwassen is geworden in de schaduw van afwezige torens?
Each man is a patriot of his own age. Het heeft nou eenmaal weinig zin om tegen tegenwoordig te zijn: wie dweept met het verleden of droomt van de toekomst maakt altijd een tweederangs versie van het heden. Maar daarom hoef je je identiteit nog niet te ontlenen aan een aangevreten stuk fruit op je laptop.
Hoe experimenteel Hardhoofd soms ook is, er is nog altijd ouderwetse redactie bij nodig, en die leuke filmpjes van onze videoredactie zijn vooral ook hard werk. Al vul ik een blog, staat dit in een e-zine, en betaal ik de huur door een website en nieuwsbrief bij te houden, van de term Generation 2.0 gaat mijn hart niet harder kloppen. In 2004 kocht ik mijn eerste mobiele telefoon. Die heb ik nog steeds.
My Generation was overigens in 1965 een hit onder de mods, een subcultuur die zijn naam had afgeleid van “modernists”. Zoek ze maar op in Wiki. Het zijn net hipsters.

Door Floris Solleveld

De Hofstad

De boom in

Tofik Dibi (GroenLinks) vroeg zich af of het misschien niet een keer tijd werd voor een debat over de aanslagen in Noorwegen, de raakvlakken met Nederland en xenofobie. Niet zo verrassend misschien, aangezien Geert ‘de grote gedoger’ Wilders maar liefst dertig keer genoemd wordt in Breiviks manifest. Misschien dan ook niet zo verrassend dat het CDA, de VVD en de PVV geen dringende behoefte hebben aan een dergelijk debat. De PVV deed, nog een verrassing, bij voorbaat al niet mee.
De rest van de oppositiepartijen haakten niet aan bij Dibi. Waar de verontwaardigde Alexander Pechtold Mark Rutte eerder nog ter verantwoording riep over zijn gedoogpartner, heeft men nu ‘moeite met de beperkte breedte van het onderwerp’. De PvdA heeft eerder behoefte aan een debat over ‘tien jaar heftige integratiediscussie’. Een discussie over een discussie dus. Ieder zijn behoeftes.
Terwijl we met volle teugen blijven genieten van Wilders' retoriek tegen de islam, en tegen links in het algemeen, moeten we toch maar geloven dat de aanslagen in Noorwegen niets met de PVV te maken hebben. "De gedachte dat het handelen van Breivik min of meer het gevolg is van breder heersende ideeën en gevoelens deelt het kabinet niet", aldus minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer. Met andere woorden, volgens Wilders kan links collectief de boom in, en de oppositie vraagt: hoe hoog?

Door Meredith Greer

Nieuws in beeld

De Franse schrijver Michel Houellebecq is spoorloos.

Illustratie: Elise van Iterson

Rolmodel

'Stand by your man...'

In afwachting van het nieuwe seizoen van Mad Men verschenen maar liefst drie nieuwe series die zijn geïnspireerd door hetzelfde tijdperk. Zo produceerde ABC Pan Am, NBC komt met het wat afgezaagde Playboy Club, en zelfs de BBC deed mee. De Britse zender programmeerde deze zomer The Hour, een serie die zich afspeelt in 1956, achter de schermen van het nieuwsprogramma met dezelfde naam.
De weerspiegeling van het leven van vrouwen vlak voor de tweede feministische golf wordt in sommige gevallen (Pan Am, Mad Men) op realistischer wijze weergeven dan andere (Playboy Club), maar wat duidelijk wordt is dat het zeker geen makkelijke tijden waren. Vrouwen die ervoor kozen om de functie van traditionele huisvrouw naast zich neer te leggen en te gaan werken, werden voortdurend gekleineerd door zowel hun collega’s als hun naasten. Maar ook de huisvrouwen doorstonden een hoop. Mad Men's Betty Draper is het schoolvoorbeeld van de ongelukkige, verbitterde vrouw die, gevangen in haar rol, uithaalt naar de buitenwereld - met in de ene hand een Martini en de andere een Lucky Strike.
Dat Betty Draper meer dan een fictioneel figuur is, blijkt wel uit de vandaag gepubliceerde interviews die 47 jaar geleden met Jackie Kennedy werden afgelegd, luttele maanden nadat haar man werd neergeknald. Hieruit blijkt, zo schreef de New York Times afgelopen maandag, dat deze ideale echtgenote meer was dan een vorstelijk stijlicoon. Ze haalt bijna vals uit naar talloze bekenden. Zo is Dr. Martin Luther King Jr. een ‘phony’, noemt ze Indira Ghandi ‘a real prune, bitter, kind of pushy, horrible woman’ en is Charles de Gaulle een ‘egomaniac’. Je zou denken dat een vrouw van haar kaliber zich in zou weten te houden ten overstaan van de pers, maar Jackie was welbewust van het feit dat deze uitspraken werden opgenomen voor het nageslacht. Over haar Jack zegt ze dan ook niets dan goeds. Kijk, dat doet Miss Draper haar dan niet na. Je hoort Tammy Wynette bijna zingen: Stand by your man...

Door Ava Mees List

Commentaar

Een sympathiek hoofd

Een vriendelijk hoofd waarvoor je niet denkt te hoeven vrezen, een sympathieke naam en een indrukwekkende staat van dienst: dat doet wat met je, psychologisch gezien. Onwillekeurig komt een gevoel van betrouwbaarheid bovendrijven. Misschien moet er eens sociaalpsychologisch onderzoek naar worden gedaan, want de afgelopen week bleek het tenminste tweemaal onterecht. Zo schreef Kasper van Royen op deze site in lyrische woorden over Von Triers Melancholia (platte kitsch, volgens ondergetekende) en bleek de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel een wetenschappelijk fraudeur.
De vertrouwenwekkende eigenschappen van Stapel hadden op menigeen een uitwerking, zo ook op zijn vooraanstaande collega-hoogleraar Roos Vonk. Op haar blog en in de eerste aflevering van een nieuw seizoen Pauw & Witteman trok zij het boetekleed aan vanwege een recente samenwerking met hem in een discutabel onderzoek naar een onderscheid tussen vleeseters en vegetariërs op sociaal niveau.
De wrange ironie wil dat de universiteit in dezelfde week dat ze Stapel op non-actief stelde, ook vol trots bekendmaakte te zijn toegetreden tot de wereldwijd honderd beste academische instellingen op het gebied van de sociale wetenschappen. Een resultaat waaraan een hoog aangeschreven hoogleraar als Stapel met zijn wetenschappelijke publicaties zeer waarschijnlijk een significant steentje heeft bijgedragen.
Terwijl Kasper van Royen doodeenvoudig een mening debiteert (die ondergetekende normaliter slaafs volgt), hebben onderzoekers als Stapel en Vonk hogere pretenties: zij willen kennis met de wereld delen, ‘de waarheid’ zelfs misschien. Die hogere pretenties stellen ook hogere eisen. Elk gegeven in twijfel durven trekken is er daar een van, zelfs als dat gegeven wordt gepresenteerd door een vriendelijk hoofd met sympathieke naam en indrukwekkende staat van dienst.

Door Boy van Dijk

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5