Deze tas gaat mee in haar kist." /> Deze tas gaat mee in haar kist." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Jagerstas

Artikel Sanne Rispens
Mail

In de rubriek Uit de Kast tonen hard//hoofd-lezers hun lievelingskledingstuk en vertellen er iets over. In de zomermaanden delen we deze rubriek met nrc.next, waar ze elke donderdag verschijnt. De laatste aflevering: deze tas gaat mee in haar kist.

Janna, 55, eigenaresse winkel JAN in Amsterdam (foto: Sanne Rispens)

Wat heb je aan en hoe lang heb je het al?
Dit is een jagerstas, van ongeverfd tuigleer. Ik heb hem ongeveer vijfendertig jaar. In de jaren zeventig was dit type tas heel populair in bepaalde kringen - zowel bij hippiefiguren als corpstypes. Ik was zelf meer hippie-achtig, maar op de leeftijd dat ik deze tas kreeg zat ik net in een kakkerige fase. Ik combineerde hem met een collegejas en ribfluwelen Levi’s-broeken. Grappig genoeg zijn het tegenwoordig juist de fashionistas die deze tas oppikken.

Wat heeft het je gekost om dit kledingstuk te bemachtigen?
Ik kreeg de tas voor mijn verjaardag van mijn ouders, volgens mij toen ik twintig werd. Het was enigszins een teleurstelling, omdat ik eigenlijk een echte jagerstas wilde hebben. Die kwamen uit Polen of Duitsland, en hadden een speciaal compartiment voor kogels en van die leren banden waar je een dood konijn aan kon hangen. Ik jaag nooit, althans niet op wild, maar ik wilde héél graag zo’n tas!

Wat heeft dit kledingstuk tot favoriet gemaakt?
Het is een hele pure tas, anders dan alle andere tassen die er op de markt zijn. Toen ik hem kreeg was het leer zachtroze, het verkleurt heel mooi door het dragen.
Na een jaar of vijf was de tas niet meer zo actueel, en belandde hij op de zolder van mijn ouders. Omdat mijn ouders nooit iets weggooiden, of überhaupt opruimden, is hij daar vijfentwintig jaar blijven liggen. Een paar jaar geleden kreeg ik opeens weer heel veel zin in de jagerstas, en toen heb ik hem weer opgezocht.
Ik wilde heel graag een vergelijkbare tas hebben voor mijn winkel. Ik heb het originele model echter nooit meer kunnen vinden, alleen een soort slap aftreksel uit Marokko. Toen ik die in mijn winkel had kwam er een ware run op. Helaas moest ik ermee stoppen omdat de kwaliteit te wensen over liet, maar ik heb nog steeds een wachtlijst voor die tas!

Zou je het kledingstuk uitlenen, en zo ja, aan wie?
Ik zou mijn tas alleen uitlenen aan iemand die hem net zo waardeert als ik. Weggeven zou ik niet kunnen. Ik denk dat deze tas meegaat in mijn kist.

Hoe vaak draag je het?
Niet vaak, er past maar heel weinig in. Ik zet hem thuis vaak op een teakhouten stoeltje van de Deense ontwerper Hans Wegner. De combinatie van stoel en tas maakt me heel gelukkig. Stiekem zoek ik nog steeds naar die échte jagerstas, maar dat voelt een beetje als verraad. Deze tas was mijn jeugdliefde.


Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons