Het ideale dutje - de Nederlandse winterversie van de Spaanse siësta." /> Het ideale dutje - de Nederlandse winterversie van de Spaanse siësta." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Slapen op je arm

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

De winter is in aantocht. Dat betekent gezellige feestdagen, warme chocolademelk en met een beetje geluk zelfs ijspret. Maar het brengt ook donkere, korte dagen en tepels die zo hard zijn dat je er diamanten op kunt slijpen. Jaarlijks krijgen zo’n 450.000 Nederlanders last van een serieuze winterdepressie, de meeste echtscheidingen worden eind december aangevraagd en opa’s en oma’s sterven bij bosjes. Ik ben nooit een wintermens geweest, al is het alleen maar omdat ik niet kan slapen met koude voeten en op de een of andere manier hele slechte sneeuwballen kneed. Van die soort die meteen weer uit elkaar valt, zodra je hem gooit.

Een van de grootste problemen tijdens de winter is een gebrek aan energie. Iedereen is ontzettend loom door het ontbreken van zonnestralen en tracht met allerlei pillen en weerstandsyoghurts de boel weer een beetje op peil te krijgen. Sommige mensen wagen zich zelfs aan een dutje – de Nederlandse winterversie van de Spaanse siësta. Nu is het irritante aan de zogeheten power nap dat je maximaal dertig minuten mag slapen. Mocht je door omstandigheden echt indutten, dan schrik je paniekerig wakker en ben je de rest van de dag chagrijnig. En je stinkt een beetje.

Daarom is het dutje op je arm perfect. Het is net niet comfortabel genoeg om echt in slaap te vallen, maar ook weer niet zo ongemakkelijk als slapen in een vliegtuig. De kruising van je boven- en onderarm is vrij zacht voor je voorhoofd en in dit nestje is het fijn donker. Je hebt niet meer nodig dan een stoel, een tafel en een arm. Na twintig minuten kom je vanzelf uit je doezelige slaapje. De winter is al bijna voorbij.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons