Ervaar je kater als een kat." /> Ervaar je kater als een kat." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De prettige kater

Journalistiek Anna van Leeuwen
Mail

Spinnend van vermoeide loomheid lig je uitgerekt op de bank, een beetje als een kat, en kijk je tv-programma’s waar je normaal gesproken nog niet dood voor (of in!) zou willen worden gevonden. De dansschoenen staan onder de kapstok, je hebt een kopje Detox tea in je hand en je andere hand gebruik je om in te (rokers)hoesten.

Je hebt `m en je geniet er met volle teugen van: de prettige kater.

Maar pas op: zoals bij zoveel prettige dingen des levens, is bij de prettige kater zowel de dosering als de timing essentieel.

Dosering

Net als bij in slaap vallen, is een prettige kater krijgen niet iets waar je ‘vol voor kunt gaan’. Zo’n bewuste intentie zou tot het omgekeerde effect leiden, zoals ‘nu wil ik slapen!’ dat doet. Beschouw de prettige kater eerder als een gewenst neveneffect van een bijzondere avond dan iets waar je je naar toe kunt werken (lees: drinken). In het beste geval heb je zo’n goede avond dat je de kater een beetje vergeet. Ben je niet zo goed in deze ‘Laissez-faire’-attitude, dan doen een paar vodka’s wonderen...

Timing

Zowel afspraken afzeggen als moederziel alleen de dag doorkomen, zijn funest voor de prettige kater. Het ergste is tijdens een katerdag mensen ontmoeten zonder kater, die bruisen van energie en bijvoorbeeld willen gaan sporten. Ga niet sporten. Ook werken is op deze dag bijzonder slecht voor het humeur.

Zoek gelijkgestemden op en verbaas je samen over de wondere wereld van tv en verras elkaar in gesprekken over bijzondere niet-alledaagse etenswaren waar je trek in hebt: “Ik heb ineens zo’n zin in...” Een goed gevulde voorraadkast is een belangrijk deel van de voorbereiding. Al is het moeilijk om er precies de vinger op te leggen waar je zin in zult hebben, katers maken mensen enigszins onberekenbaar...


Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons