Amsterdam, 01/08/11 13.03 u

(...)‘Hap!’ zie Agrafena, maar ik wou niet" />

Amsterdam, 01/08/11 13.03 u

(...)‘Hap!’ zie Agrafena, maar ik wou niet" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Seventy Seconds [31/52]

Artikel Harold Schellinx
Mail

Gedurende het priemjaar 2011 maakt audiokunstenaar Harold Schellinx een geluidskiekje van tien seconden. Elke dag van de week, op steeds wisselende uren. Of hij nou in Amsterdam of in Parijs is, in Brussel of in Kyoto, in Brooklyn of in Wiesengrund. Iedere zondag hoor je op hard//hoofd de zeven geluidsprentjes van de week daarvoor, aaneengeregen tot een stukje van 70 seconden: de tijd die het ook ongeveer zal kosten om het bijhorende tekstje te lezen.
Op precies hetzelfde moment maakt fotograaf Pieter van Wynsberge ergens een foto...

Foto: Pieter van Wynsberge
Amsterdam, 01/08/11 13.03 u

SEVENTY SECONDS [ 31 / 52 ]

De jongens pakten me vast en kiepten me achterover in het gras. Ik wist nog niet hoe ze heetten. De lange ging op zijn knieën achter mijn hoofd zitten en hield mijn armen vast. De korte zette zich aan mijn voeten en duwde mijn benen tegen de grond.
Het meisje met het emmertje heette Agrafena. Zij was ietsje jonger dan ik, toen net dertien misschien. Agrafena zette haar benen over me heen, als een tunneltje, en priemde de hakken van haar suède laarsjes in mijn zij. Toen zakte ze door haar knieën en ging op mijn buik zitten. Ze wipte op en neer. ‘Wil je met ons meedoen, dan moet je kunnen vissen,’ zei ze. ‘En wie wil kunnen vissen, die moet ook kunnen wurmen.’ Ze keek heel zakelijk. Daarom leek het wel logisch. Het emmertje zette ze op mijn borst. Ze roerde er met haar vingers in, en haalde een traag kronkelende regenworm tevoorschijn. Het dier was ongeveer tien centimeter lang en bijna zo dik als een potlood. De worm glom van het slijm en had een blauwige glans.
‘Hap!’ zie Agrafena, terwijl ze het ding tussen duim en wijsvinger boven mijn mond heen en weer wiegde.
Ik klemde mijn kaken op elkaar en schudde van neen.
‘Hap!’ zie Agrafena weer.
Ik wou niet.
Daarop graaide ze met haar vrije hand achter haar rug tussen mijn benen. Toen ze had gevonden wat ze zocht, kneep ze, zo hard als ze maar kon. Mijn mond schoot open voor een gil van pijn en Agrafena liet de worm los.
Die viel in het gat.
Hij gleed langs mijn tong naar mijn keel.
Ik slikte.
Toen was het voorbij.
Je proefde er niks van.

30 juli - 5 augustus 2011
Vincennes (3), Parijs, Vincennes (3)


Harold Schellinx

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons