In deze spookstad verzin je de verhalen zelf." /> In deze spookstad verzin je de verhalen zelf." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Elmgreen & Dragset

Sinds dit weekend heeft Rotterdam er een nieuwe wijk bij. Via een metrotunnel kom je bij onder meer een draaimolen, een klein flatgebouw en een garage, verlicht door het zwakke schijnsel van ouderwetse straatlantaarns. De wijk bevindt zich in het Havengebied, maar er woont niemand. Iedereen is slechts een bezoeker, een vluchtige voorbijganger.

Mail

Foto: The One & the Many. Boijmans van Beuningen.

Op verzoek van het Museum Boijmans van Beuningen en Havenbedrijf Rotterdam maakte het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset een stedelijke achterbuurt in de Onderzeebootloods. In deze gigantische ruimte, waar vorig jaar de veelbezochte tentoonstelling Infernopolis van Atelier Van Lieshout stond opgesteld, creëerde dit zeer productieve duo een mysterieuze, vreemde, ja zelfs onbehaaglijke omgeving met de titel The One & the Many. Er lopen ook enkele jonge acteurs van het Ro Theater door de installatie, maar het zijn vooral de bezoekers die de hoofdrol spelen. Zij verzinnen de verhalen, de mogelijke scènes die zich in deze theatrale decors zouden kunnen plaatsvinden. Hier kan je eeuwig naar binnen gluren, en bedenken wie er plaats zou kunnen nemen in die leunstoel en drinken van dat onaangeroerde kopje koffie. Of je kan het zelf doen, en voor heel even een ander leven aannemen. Het is een surrealistische ervaring omdat je door een soort spookstad loopt, en een beetje luguber omdat het je eigen ideeën en illusies zijn waar je mee geconfronteerd wordt. Elmgreen en Dragset geven slechts een aanzet, je eigen fantasie doet de rest...

Wie het eerdere werk van dit duo ziet, merkt dat het veel humor heeft en herkent hun fascinatie voor misplaatste plekken.

Met deze nagebouwde Prada winkel in de woestijn van Texas (Prada Marfa, 2005) verwierf het duo al enige bekendheid. De absurditeit van een winkel op deze plek, de misplaatstheid en de onmogelijkheid om dit als waarheid te kunnen bevatten, doet je als bezoeker minstens enkele minuten stilstaan. Het spel dat Elmgreen en Dragset spelen met de realiteit doet meer denken aan theater dan aan beeldende kunst, ook wanneer er geen acteurs in de installatie aanwezig zijn. De “echtheid” van hun installaties en de verhalen die erin besloten liggen, hebben meer te maken met je eigen perceptie van werkelijkheid dan wat zijzelf zouden kunnen vertellen. En daar zijn ze zich heel bewust van, zoals ook hier is te zien in een filmpje over de Biënnale van Venetië in 2009 waar ze twee indrukwekkende paviljoens hadden ingericht.

De werken van Elmgreen en Dragset zijn een feest om te bezoeken; niet alleen vanwege de esthetische en narratieve kracht, maar ook omdat je als bezoeker geen passieve toeschouwer bent.

The One & the Many is nog tot en met september te zien in de Onderzeebootloods
in Rotterdam

Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5