De verbinding verbreekt. Vervolgens bel je elkaar steeds tegelijk. Nu is er de oplossing!" /> De verbinding verbreekt. Vervolgens bel je elkaar steeds tegelijk. Nu is er de oplossing!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Terugbellen

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

Ons leven barst van de inefficiënte momenten. Je vergeet een tas mee naar de supermarkt te nemen: hoppa, zestig cent voor een plastic ding waar de Aarde nooit meer vanaf komt. Je spreekt af om naar de film te gaan, maar niet wie de kaartjes haalt. Dus sta je eerst te wachten op de ander, en vervolgens samen in de rij. Wat een verspilling van geld, tijd en ruimte! Dat hadden we beter kunnen besteden aan het bouwen van een catamaran. Ik noem maar wat.

De grootste lulligheid die ons telkens weer overkomt is echter het mislukte terugbellen. Je bent lekker aan het kletsen met een vriend, als plotseling het ‘tu-du-duuu’ klinkt en een vrouw op lijzige toon zegt: “Helaas is uw verbinding om technische redenen verbroken.” Dan begint er een vervelend spel: gretig om het gesprek voort te zetten, probeer je elkaar terug te bellen, waardoor je de voicemail van de ander krijgt en tegelijk een smsje van je eigen provider dat je een gemiste oproep hebt van je vriend, waarna je even wat langer wacht (maar hij dus ook) en je weer een poging waagt, weer voicemail, weer een gemiste oproep, RAAAAH!

Een lastige situatie. In Curb Your Enthusiasm werd er nog een nieuwe lastige vraag aan toegevoegd: bel je ook terug als de verbinding verbroken werd, maar je wel al in de afrondende fase van het gesprek zat? Larry David vindt van niet. Als je al ‘Dus…’ of ‘Nou, hé’ of zelfs ‘Ik zie je zaterd…’ hebt gezegd, was het ophangen al in gang gezet en is terugbellen niet nodig. Ik ben het met Larry eens.

Laten we dit nu eens oplossen met een simpele, universele afspraak. Hier komt-ie:

Wanneer de verbinding verbroken wordt en het gesprek nog niet in de afrondende fase zat, belt degene wiens naam als eerste in het alfabet voorkomt, de ander terug.

Helder, toch? Dit voorkomt wereldwijde ergernis, bespaart tijd, geld en ruimte. Wereldvrede is niet ver weg. “Maar wacht eens even! Ik heet Ab! Dan zal ik me toch blauw betalen aan deze regel?” Niet zeuren, Ab. Als voormalig Minister van Volksgezondheid heb je vast nog wel wat op de bank staan.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons