Een kunstenaar die ons weer eens laat zien dat het dagelijks leven ook anders kan. " /> Een kunstenaar die ons weer eens laat zien dat het dagelijks leven ook anders kan. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Evan Roth en F.A.T. Lab

Journalistiek Kelli van der Waals
Mail

Van het stoppen voor een rood licht tot het uitzitten van een saaie kantoorbaan, het gebruiken van Google of onze bonuskaart, de gewone dingen in ons leven lijken vanzelfsprekend. Soms is er iemand die daar verandering in brengt. Evan Roth is zo iemand.

Kunstenaar Evan Roth ontwikkelt projecten die op verrassende, frisse en vaak hilarische wijze spelen met open source, populaire cultuur en publieke ruimte. Zo verzon hij software genaamd 9 to 5 Paintings, die al je muisbewegingen op een werkdag omzet in een digitale tekening:

Hij vond uit hoe je in een vliegtuig met een tie wrap er voor kan zorgen dat de passagier voor je zijn stoel niet achteruit kan zetten. Ook jatte hij eens alle pakketlabels van een postkantoor in Brooklyn, om ze vervolgens terug te leggen met een kleine toevoeging. Het viel niet op, maar elk pakketje dat daar die dag werd verstuurd was voorzien van een label met daarop de tekst “United States Post Office does not acknowledge the authority of the Bush administration.”

Soortgelijk werk doet Roth met het Free Art & Technology Lab (F.A.T. Lab). Voor de 2010-editie van het Transmediale festival in Berlijn werkte F.A.T. Lab met het thema ‘Fuck Google’ en bouwde een Google Streetview-auto na, waarmee ze vervolgens op asociale wijze door de stad reden. Slingerend, regels negerend en met een fles whiskey in de hand trokken ze onder Google’s naam de aandacht. Kan je zelf ook doen, F.A.T. Lab legt je graag uit hoe F.A.T. Lab geeft ook oplossingen voor alledaagse problemen. Op hun site vind je bijvoorbeeld gratis software waarmee automatisch alles op internet wordt gecensureerd dat met Sheen te maken heeft.


Kelli van der Waals

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons