Je vrienden zijn het waard. " /> Je vrienden zijn het waard. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Iets liefs doen

Journalistiek Gastbijdrage
Mail

Al vrij korte tijd nadat ik naar Amsterdam verhuisde, begon me op te vallen dat mensen in de (rand)stad de neiging hebben elkaar te verrassen met leuke lieve dingen. In Groningen doen ze dat soort dingen niet, of in ieder geval niet in mijn deel van de provincie. Daar mag je al blij zijn als je op je verjaardag drie zoenen krijgt, een cadeautje van vijf euro en dat is dan dat. Maar in de hoofdstad wordt dat heel anders aangepakt.

Een voorbeeld. Een vriend van me, laten we hem R. noemen, besluit dat hij zin heeft om te zwemmen én dat hij zijn beste vriend te weinig ziet. Wat doet R.? Hij koopt een tienrittenkaart voor het Marnixbad plus een duikbril, belt zondagochtend aan bij vriend A. en binnen de kortste keren spartelen ze samen in het frisse water van een poepluxe zwembad waarna ze nog uren de tijd hebben om gezellig bij te kletsen onder het genot van een echte koffie verkeerd.

Meer hoeft het niet te zijn. Blijkbaar. Maar minder eigenlijk ook niet. Wat een moeite voor die gelukkige meneer A.! Mensen doen nog andere dingen: kilometers om fietsen om vrienden zonder fiets naar huis te brengen of maanden werken aan een documentaire voor de verjaardag van een dierbare. Je kan het zo gek niet bedenken. Het lijkt me dat sommige mensen op dit vlak nogal doordraven. Ik bedoel, je moet misschien ook nog werken. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet eens, met iets kleins kom je al een heel eind. Een bosje bloemen vertedert je liefje, ontroert je vrienden en laat je moeder spontaan in janken uitbarsten. Laat je niet afstompen.

Een gastbijdrage van Marjolein van der Meer


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons