Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" /> Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Matige gezichtsbeharing

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.

Mail

------
Lieve Mees,
Sinds het uit is met mijn vorige lief ben ik de naïeve, romantische liefde een beetje kwijt. Ik kijk naar vrouwen als mogelijke sekspartners in plaats van mogelijke geliefden en zoek voornamelijk naar manieren om met ze naar bed te gaan. Ik vroeg me af of het goed is aan deze driften gehoor te geven en met zo veel mogelijk leuke jonge vrouwen naar bed te gaan of dat het beter is te wachten tot ik weer echt verliefd word ook al duurt dat een hele tijd?

In dat eerste geval: hoe gedraag je je het best bij een leuke vrouw waar je mee naar bed wilt of bent gegaan, maar waarvan je bijna zeker weet dat het niets wordt?

Liefs
A

L.S.,
Sjonge, ik word van deze mail bijna net zo onrustig als jij. Allereerst: als je de behoefte voelt om losbandig de halve stad af te werken, dan zou ik dat vooral heel erg doen. Immers, neuk er liever ongebonden dan als bezet man op los met deze en gene. Na een relatie kan het bevrijdend werken om er vluchtige contacten op na te houden en te kijken hoe het is om met anderen naar bed te gaan. Maar, lieve A, kwantiteit gaat niet perse boven kwaliteit. De hoofdpersoon uit Turks Fruit zoekt nadat hij Olga verliest zijn heil in tal van jonge vrouwen, die stuk voor stuk onbevredigend blijken. Wanneer je enkel als motivatie hebt zovéél mogelijk partners te hebben, ga dan bij jezelf te rade wat hier in godsnaam achter schuilt. Echter, als je lol hebt in wat je doet, dan lijkt me dat er niets aan de hand is. Op een dag word je weer verliefd en heb je geen zin meer in dit gescharrel. Dat is ook leuk.

P.S. Leuke vrouwen waar je enkel het bed mee wilt delen, kan je het beste benaderen als volwassen vrienden – maar dan met meer lichamelijk contact. Vermijd ten strengste uitspraken als “Je moet niet verliefd op me worden hoor!” en “Ik vind je heel aardig, maar ik ben gewoon nog niet toe aan een relatie.” Daar krijgen leuke vrouwen schurft van. Zeg gewoon waar het op staat (“Ik vind je een leuk persoon en ik wil met je flikflooien.”) en dan komt het vast goed.
P.P.S. Kijk trouwens uit met het bestempelen van liefde als enkel naïef en romantisch. Ook liefde kan best pit hebben. Behoorlijk veel zelfs.

----

Lieve Mees,
Ik kijk liever een film over de holocaust dan dat ik ga dansen. Is er iets mis met me?

gr. DM

L.S.,
Misschien hou je wel heel erg van historische films, en misschien vind je het niet leuk om te dansen. Soit, ieder zijn meug. Maar bekijk het leven niet al te veel van een sombere kant. Je hoeft er niet voor op de dansvloer te gaan staan (of toch wel?), je kan ook beginnen met het kijken van Benigni’s La vita è bella.

----

Hey Mees,
Ik ben al 26, maar mijn gezichtsbeharing is nog steeds van een ietwat matige kwaliteit. Al mijn vrienden hebben volle glanzende baarden, maar op mijn kin en wangen zit enkel wat verspreid gruis. Is dat erg? Moet ik me ergens zorgen om maken?

Gr E.

L.S.,
Ik heb niet het idee dat het nog zal komen, tenzij je vader opeens met verhalen op de proppen komt over een baardgroeispurt op zijn dertigste. Ik zou me vooral geen zorgen maken. Over een paar maanden zijn die ironische snorren weer uit de mode en doen je behaarde vrienden bij jou hun beklag dat ze zich elke dag moeten scheren. Mocht het een troost zijn, wat mij betreft mocht die Burt Reynolds-look gisteren al voorbij zijn.

----

Lieve Mees,

Wanneer zijn alle tweedehands spullen op?

XC

L.S.,
Dit lijkt een stomme vraag. Zo lang er kleding wordt geproduceerd, zal er tweedehands kleding bestaan. Maar eigenlijk is het zo’n domme vraag helemaal niet. Want de duurzaamheid van kleren gaat rap achteruit door zogeheten 'fastfashionketens' als H&M en Zara. Deze kleding wordt er op gemaakt om in de prullenbak te belanden. Als de eerste eigenaar van een vest de knopen er al af ziet vallen door er naar te kijken en de stof na drie wasbeurten al verkleurd en gepluisd is, is de kans klein dat er nog een tweede eigenaar zal komen. Kleding uit vroegere tijden (of bijvoorbeeld goed geproduceerde producten van sterk garen en steviger stof) is vaak langer houdbaar omdat het hiervoor gemaakt is. Het is dus belangrijk om stil te staan bij de massaproductie die zich om ons heen manifesteert. Koop liever tweedehands kleren, of kleding die van kwaliteit is gemaakt, dan die ene jurk bij de Hennes van acht euro (“Alsof het gratis is!”). Waarschijnlijk maak je onbewust ook nog eens een statement tegen kinderarbeid en wie weet kun je jouw kleren ooit weer aan iemand anders weggeven. Leuk hè, hoe ik een moralistische twist aan je vraag wist te geven?

----

Hoi Mees,
Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion en beweren mannen bij hoog en laag dat ze dat niet doen? Is dit een heimelijk genot dat ze liever voor zichzelf houden? Of kan ik in het vervolg beter damesbladen niet meer geloven?

Groetjes P.

L.S.,
BELANGRIJK ADVIES: GELOOF NIETS WAT IN DAMESBLADEN STAAT.
Zo, nu we dat uit de weg hebben geruimd: ik ben zoals je hopelijk al wist geen man, dus ik weet niet wat zich afspeelt als wij vrouwen er niet zijn. Zelf ben ik nog nooit in de weer geweest met bodylotion/glijmiddel/Vaseline/massageolie/boter, omdat ik het idee had dat een beetje (zorgzame) grip juist wel handig was en deze middelen dit allemaal grondig compliceren. Andere dingen vergemakkelijken ze dan weer, maar dat is een ander hoofdstuk. Ik heb even een hulplijn ingeschakeld voor het beantwoorden van je vraag. Zijn respons was: “Fuck lotion, een stevige hand is optimaal effect.” Daar laat ik het maar bij.

----

Lieve Mees,
Ik heb een heel goede band met mijn ouders. Ik denk wel eens: misschien is een iets slechtere relatie beter. Ik ben nu al bang voor het moment dat ze doodgaan, hoe cru dat ook is. Zelfs mijn vader is een lieverd. Wat is erger, een best wel slechte jeugd of een te gelukkige?

W. uit L.

L.S.,
Tot het moment dat wij zelf ouders worden en we voor onze kinderen zorg moeten dragen, is voor veel mensen de grootste angst het verlies van hun ouders. Het is in ieder geval wel mijn grootste angst. Nachtenlang kan ik in paniek wakker liggen bij het idee dat ik ooit zonder hen verder zal moeten, en de notie dat dit een onvermijdelijke gang van zaken is, maakt het er niet bepaald beter op. De verstikkende angst komt echter voort uit een diepgewortelde wederzijdse liefde, en het is voor ons vooral belangrijk daarbij stil te staan. Er komt een dag dat we misschien geen advies meer zullen kunnen vragen over dagelijkse zaken, niet meer kunnen praten over filosofische levenskwesties, of ze simpelweg niet meer kunnen omhelzen. Maar we zullen altijd in ons hart weten dat er veel liefde is, en dat is uiteindelijk alles waard. Zoals de vaak geciteerde versregels uit Lord Tennyson’s gedicht 'In Memoriam A.H.H.', wat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van een goede vriend van hem:

I hold it true, whate'er befall;
I feel it when I sorrow most;
'Tis better to have loved and lost
Than never to have loved at all.

----

[contact-form 2 "L.S."]

Ava Mees List

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5