Een van de duurste tijdschriften die er is, maar deze designerglossy is het waard." /> Een van de duurste tijdschriften die er is, maar deze designerglossy is het waard." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Viewpoint

De valkuil van tijdschriften met een thema is de illusie van volledigheid die ze wekken. Maar bij de autoritaire designglossy Viewpoint is die illusie meer dan aannemelijk. Te meer daar het blad een periodiek hanteert van een half jaar: genoeg tijd om werkelijk alles te verzamelen over een specifiek onderwerp. Dat geldt kennelijk ook voor de financiën, want in heel het blad is geen commerciële advertentie te vinden.

Mail

De royale opmaak van de Viewpoint doet in de verte denken aan wijlen de Rails. Maar was dit sympathieke treinblaadje net zo gratis als het zoutkaartje, de Viewpoint is met haar € 68,50 een van de duurste tijdschriften die in Nederland te koop zijn (ah, daar zul je de de compensatie van de advertentiekosten hebben). Het werd in 1997 opgericht door ‘trend forecaster’ David R. Shah, met de bedoeling zowel de productie- als de consumptiekant van de designmarkt te belichten. Artikelen gaan daarom over trends, maar ook over verkooptechnieken en de smaak van het publiek.

Het thema van het laatste nummer (‘The DIY revolution and the new creative consumer’) past die doelstelling als een jas. Do-it-Yourself, oftewel het zelf bouwen van complete producten zonder professionele interventie, is ‘het Home Improvementstadium nu wel voorbij’ opent het blad enigszins blasé. Nieuwe technologie – downloadprocessen en 3D-printers – maakt het consumenten namelijk wel heel gemakkelijk om eigen designs daadwerkelijk uit te voeren. Ook de internationale verspreiding van ‘Techshops’, werkplaatsen waar je advies en materialen kunt vinden om je eigen prototypes te realiseren, draagt hier aan bij.

Het zegevierende eenrichtingsverkeer van maker naar gebruiker staat daarmee op zijn kop. Voor professionele makers (betekent dat een uitdaging, maar ook meer concurrentie. De consumenten waarvoor zij producten maakten, zijn nu opeens co-creator. Dat vraagt om nieuwe businessmodellen. Open Source bijvoorbeeld (weg met alle bedrijfsgeheimen) of het betrekken van netwerken van onderling verbonden zzp’ers. Ook zal er steeds meer design komen waar de consument zelf een draai aan kan geven.

Een indrukwekkende (foto)verzameling van te hacken producten (‘upcycle instead of recycle’) illustreert dit gegeven vervolgens ten overvloede. En zoals het een trouwe supporter betaamd laat Viewpoint verder talloze initiatieven zien van verschillende designers. Voor de hand liggende Apps, maar ook een ontwerp voor een persoonlijk vliegtuigticket. En een goedje dat Sugru heet, om bestaande designs mee te verbeteren, danwel te repareren. Aan de hand van fraai vormgegeven portretten van DIY-pioniers (bij toeval allemaal uit Berlijn) worden de ongekende mogelijkheden van DIY nog eens nader belicht.

De prettige toekomstgerichte visie (‘De geest is uit de fles!’) waarmee elk artikel in Viewpoint is doorspekt, maakt dat het blad leest als een trein. Die prijs blijft ondanks alles wel pijn doen. Sparen is daarom het credo. En laten we wel wezen, je hebt daar een half jaar de tijd voor.

(Deze TIP verscheen eerder in iets andere vorm op de site van Boekhandel Athenaeum)

-Sara Spoelstra (Gouda 1983) studeert algemene cultuurwetenschappen en journalistiek, woont in Amsterdam en is down met krakers en kunstenaars.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5