Een beetje respect, voor deze idioten." /> Een beetje respect, voor deze idioten." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Gestoorde acteurs

Een aantal jaar geleden werd overduidelijk dat er bij Tom Cruise een steekje los zit. Hij sprong hysterisch op de bank van Oprah, lachte een angstaanjagende evil genius-lach tijdens een uitgelekt Scientology-interview en toen het gerucht ging dat hij bij de geboorte van zijn kind met Katie Holmes de moederkoek wilde opeten, twijfelde niemand er aan. Scientology is een enge sektarische ‘religie’ (zoals deze week nog maar eens bleek uit onthullingen in The New Yorker) en Cruise werd de verpersoonlijking van deze gekte. Dit leidde onder andere tot een liedje ("Tom Cruise Crazy") en een website, die beide van weinig gevoel voor humor getuigen.

Mail

Ook Mel Gibson (dronken antisemitische betogen of woest geschreeuw tegen zijn vrouw) en Christian Bale (belachelijke razernij tegen een lichtjongen op de set van Terminator IV en het bang maken van zijn eigen familie op een hotelkamer voor de première van The Dark Knight) bleken niet helemaal jofel te zijn. Ze werden daarop gepersifleerd door respectievelijk The Simpsons (“It’s hell being Mel”) en Family Guy.

Maar als je met dit gegeven in je achterhoofd terugkijkt op hun oeuvre, zie je dat de beste acteermomenten van deze mannen in de roes van hun gekte plaatsvonden. Cruise is geniaal als hij compleet uit zijn dak gaat tegen Cuba Gooding Jr. in de beroemde ‘Help me help you’-scène uit Jerry Maguire of als angstaanjagende macho in Magnolia. Gibson was altijd op zijn best als de gestoorde man die niets te verliezen heeft, zoals in Mad Max, Braveheart, Conspiracy Theory en Payback. Kijk nog maar eens naar het einde van Braveheart met Mel’s geestesziekte in gedachten. Bale was briljant in American Psycho en het psychedelische The Machinist.

Het is geen toeval dat veel beroemde acteurs totaal gestoorden maniakken zijn. Natuurlijk lijden ze onder de druk en kennen ze een bizarre hoeveelheid luxe die elk mens tot de rand van de waanzin kan drijven. Maar het is ook inherent aan hun talent, waarbij ze het uiterste van hun emoties opzoeken om de meest extreme personages neer te zetten. Hiervoor laten ze de werkelijkheid los en vinden niet altijd hun weg terug. Marlon Brando, Christopher Walken, Al Pacino, Robert de Niro, allemaal kennen ze een fascinerende, zieke kant. Beetje respect dus, voor deze idioten. Misschien is het ook de reden dat Nederlandse acteurs nooit echt beklijven: ze zijn niet gek genoeg.

De meest gestoorde van alle Amerikaanse acteurs is echter Nicolas Kim Coppola, oftewel Nicolas Cage. Hoe het mis kan gaan met het opzoeken van je gekte bewees hij in het hier eerder getipte The Wicker Man (2006), maar met Bad Lieutenant (2009) kwam hij overdonderend terug als de totaal losgeslagen politieagent Terence McDonagh. Wanneer hij met zijn enorme gun twee oude vrouwtjes bedreigt en in totale waanzin “You fucks, I hate you, I hate you both, I should fucking kill you both!” stamelt, kun je alleen maar gefascineerd toekijken. Lang leve de gestoorde acteur!

Bekijk onderstaand eerbetoon aan de gekte van Cage. Het genoemde fragment zit op 1:39.

Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5