Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " /> Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Wijwaterke

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar maandelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma’s van de moderne mens op te lossen. Deze keer alleen maar Valentijnsvragen, zoals Mees ze ook live beantwoordde tijdens 'Hardhoofd offline' in het Parooltheater van 14 februari jongstleden. Heb jij nog een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.

Mail


----
Lieve Mees,

Ik voel me heel erg aangetrokken tot een vriend van mij die in het buitenland woont. Toen hij de vorige keer op bezoek was durfde ik hem niet te zoenen uit angst onze vriendschap te verpesten. Inmiddels, na veel Skypen, is onze wederzijdse romantische aantrekkingskracht expliciet gemaakt. Echter, fysiek is er nog niets gebeurd. Over een maandje komt hij weer deze kant op, en ik kan niet wachten om hem te zien, maar door deze idioot lange aanloop periode ben ik superzenuwachtig. Wat als er geen lichamelijke klik is, of als hij een heel ander seksueel beeld van mij heeft dan waar ik aan kan voldoen? Hoe zorg ik dat ik niet weer net als de laatste keer dichtklap, en hem in plaats van met die geweldige zoen weer begroet met drie smakkerds op zijn wangen?

A. uit A.

L.S.,
Ik begrijp dat het eng is, omdat er veel vanaf lijkt te hangen, maar ik zou je toch aanraden om in het diepe te springen met deze man, voor je tot in de eeuwigheid blijft zitten met een ‘wat-als’-scenario in je hoofd. Het aller-aller-belangrijkste wat ik je vooral op het hart wil drukken, is om niet van de zenuwen maar heel veel te gaan drinken. Als je de eerste keer dat je met elkaar het bed deelt, dronken-apenseks beleeft, krijg je spijt. Bovendien moet je je bedenken, dat de zenuwen eigenlijk leuk zijn, voorzichtig beginnen met wat kusjes terwijl je maag eigenlijk zich omkeert en het zweet je uit de klieren gutst. Dat heet ook wel, in eufemismen, vlinders.
----
Beste Mees,
ik heb eigenlijk niet echt een vraag, meer een overpeinzing waar je eventueel je licht over zou kunnen laten schijnen.
Denk je dat het onvermijdelijk is dat de seks minder wordt hoe langer je samen bent met iemand? Kwantitatief en kwalitatief gezien, bedoel ik?
Subvraag: geloof je eigenlijk in monogamie?

Veel liefs,
E

L.S.,
Een moeilijke, grootse en meeslepende kwestie waar ik vanuit persoonlijke ervaring in ieder geval geen antwoord op kan geven, omdat ik iets dergelijks nog niet heb mogen ervaren. Ooit kreeg ik les van een professor in seksualiteit, en hij verzekerde de hele collegezaal ervan dat we onze romantische ideeën over een lang en monogaam liefdesseksleven wel konden vergeten en dat elke relatie op een gegeven moment droog zou komen te staan. Zijn oplossing hiervoor was het er op na houden van buitenechtelijke liaisons, maar wel met wederzijdse wetenschap van je partner. Nu klinkt dit allemaal in theorie erg mooi en idealistisch, maar of het in de praktijk uit te houden is, jaloezie en SOA’s in acht nemend, is nog maar de vraag. Ik denk zelf dat het wel degelijk onvermijdelijk is dat je minder seks hebt in een (zeer) lange relatie, maar of het kwalitatief achteruit hoeft te gaan weet ik niet. En wat betreft monogamie: verschillende relaties vergen een verschillende aanpak. Soms is exclusiviteit niet vanzelfsprekend, al is de relatie semi-vast. Soms ben je zo verliefd dat je er niet eens aan denkt om ‘vreemd te gaan’. Maar wat te allen tijde zou moeten kunnen, is goed flirten. Flirten, hoewel een kutwoord, is veel te leuk om te doen, en onwijs goed voor je humeur. Bovendien geeft het je relatie iets meer vering.
----
Hoi Mees
Stel je hebt een scharrel die best oké is voor wat ie moet zijn, behalve dat ie zodra de seksklok luidt alleen nog maar aan zichzelf kan denken. Afkappen die handel of moet er een moreel egaliteitsgesprek begonnen worden?
L. R.

L.S.,
Mocht hij nou het ‘best oké’ voorbijstreven (met andere woorden: heeft hij potentie een goeie te worden?) dan is het misschien nog de moeite waard om te investeren in een hoogstwaarschijnlijk ongerieflijk gesprek, maar als je mijn ongezouten mening wilt horen – en dat wil je – zeg ik: nokken met die kerel. Een scharrel is een relatie gebaseerd op seks, dus dan kan je maar beter zorgen dat je een beetje aan je trekken komt, nietwaar?
----
Beste Mees,

Ik vraag me al een tijdje af waarom er nog steeds vooroordelen bestaan over seksueel nogal actieve vrouwen. Altijd als een vrouw/meisje veel bedpartners heeft zeggen (vooral andere vrouwen) dingen in de trant van: ‘ze zal wel iets moeten compenseren’ of ‘ze is eigenlijk vast heel onzeker.’ Heb jij een andere verklaring dan het standaard dubbele moraalverhaal?

Huismus

L.S.,
Het feit dat er nog steeds vooroordelen bestaan komt gedeeltelijk voort uit het gegeven dat vrouwelijke vrijpostigheid nog niet heel lang de tijd heeft gehad om te nestelen in onze cultuur. Bovendien moet gezegd worden dat deze houding ook écht niet altijd vrijwillig is. Soms zijn vrouwen inderdaad onzeker of op zoek naar compensatie. Het is jammer dat mensen hier een oordeel over vellen zonder de confrontatie aan te gaan met de persoon in kwestie. Hierdoor blijft het bij kwetsend dorpsgeroddel. Over het algemeen is het zo dat mensen net zo moeilijk doen als jij. Dus wanneer je als vrouw open bent over je seksualiteit, is het over het algemeen zo dat je omgeving (mits niet streng religieus) er ook niet zo’n probleem van maakt. Er is hoop lieve huismus, en langzaamaan komen we er wel, met z'n allen.
----
Lieve Mees,

Hoe kan het dat elke keer als ik ongeschoren, ongewassen, chagrijnig en bekaterd de deur uitga, ik enorm veel sjans heb van vrouwen? Ik kan er de klok op gelijk zetten, maar ik snap er niks van.
Gr DD

L.S.,
Ik moet zeggen dat dit mij bekend in de oren klinkt. Om de één of andere reden krijg ik vaak, als ik in joggingbroek meurend boven een kop koffie hang in het café (weliswaar nog met make-up van de voorgaande dag), de opmerking: "Wat zie je er goed uit!" Zelf hou je het niet voor mogelijk, met een mond als een glasbak, maar ik denk dat de aantrekkingskracht te maken heeft met een bepaalde relaxtheid die je uitstraalt als je niet in pauwenpak bent. Het is een combinatie van je ‘laisser faire’-instelling en de feromonen die je nog niet met Badedas hebt weggeschrobd die je aantrekkelijk maakt voor de dames. Ongeschoren mannenzweet doet toch denken aan een soort 'echte man' van Coca Cola Light. Je weet wel, zo’n lekkere bouwvakker met een wit hemd en een gele helm op zijn kop, mmm.
---
Hoi Mees,

Om even met de deur in huis te vallen: Ik kan het heel leuk vinden als een jongen me beft, er heel erg van genieten, maar vaak gaan ze zo lang door, en dat hoeft van mij ook weer niet. Hoe laat ik dit subtiel weten, zonder dat ik zijn ego kwets?

-AM

PS. Weet je ook een normaal leuk gezellig woord voor ‘beffen’, in godsnaam?
---
L.S.,
Oké oké, deze vraag heb ik eigenlijk zelf bedacht.
Bed-etiquette is soms wat onhandig uit te voeren. Subtiele hints worden vaak niet helemaal begrepen – iets wat ik beschouw als een tedere heupbeweging die zegt ‘kom je naar boven’ kan zomaar onopgemerkt gaan -  maar om nou iemand aan het haar te trekken en hees ‘neuk me!’ te commanderen is ook weer zo onsubtiel. Toch is het het beste om met liefdevolle handbewegingen aan te geven dat het tijd is voor een nieuwe positie. Mocht het geval trouwens zijn dat hij er niets van kan - een wat ingewikkelder kwestie - dan kan je misschien beter aangeven dat je er eigenlijk niet zo van houdt. Liever niet dan slecht, zeg ik maar, en god behoede dat je een orgasme moet gaan nabootsen om hem te laten ophouden.

P.S. Nee. Hoewel het Engels wat lievere werkwoorden bezigt, zoals ‘giving head’ en ‘going down’ of ‘taking the southern route’, bestaat er in het Nederlands niet echt een goed alternatief. Schrale troost: na het lezen van de online synoniemen op het Fok!-forum (de hostie ontvangen, likken, kuttebutten, minetten, pan uit eten, pruim likken, aan de postzegel likken, aan de rosbief snuffelen, tongracen, vrouwelijkevoorhuidvoenzen, wijwaterke, greppeltsje likken, een zoute snor halen, met je neus in de bosjes en de tong in de sloot) wordt het woord ‘beffen’ toch een stuk aantrekkelijker.

[contact-form 2 "L.S."]

Ava Mees List

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5