Illustratie: Baukje Stamm

Hiske en Baukje smeedden samen een dichterlijk nachtrecept, in samenwerking met Entrée." />

Illustratie: Baukje Stamm

Hiske en Baukje smeedden samen een dichterlijk nachtrecept, in samenwerking met Entrée." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Nachteten/De Inktvis

Artikel Hiske en Baukje
Mail

◊ entree

Entree

Gedurende het hele jaar werkt hard//hoofd in het kader van zogenoemde Late Night Café's samen met Entrée. De zes edities van het Late Night Café zijn elk gekoppeld aan een eigen thema. Elke editie wordt aan twee van onze redactieleden de opdracht gegeven een bijdrage te leveren, geïnspireerd op het thema van de betreffende avond. Het resultaat hiervan verschijnt op onze website en zal op de Late Nights eveneens onderdeel uitmaken van het programma. Op 21 januari is het thema 'De Nacht'.

’s Nachts zijn de dingen anders dan overdag. Alle culinaire reserves mogen overboord. Na middernacht vraagt onze knagende buik om andere dingen. De kapsalon, de aardappelsalade, de pitta kaas, de gebakken eieren met spek. Vroeger namen vrienden van mij soms tegen de zondagochtend de eerste trein van Haarlem naar Schiphol, alleen maar om naar de Burger King te gaan. Die zat toen nog alleen maar daar en was 24 uur per dag open. Nachteten is dwingend, en dient te worden genuttigd met licht dierlijk gegrom.

Hiske Versprille en Baukje Stamm maakten in opdracht van Entree en hard//hoofd een hartige midnight snack van inktvis en polenta, die op vrijdag 21 januari aan het publiek in het Concertgebouwcafé uitgedeeld zal worden! Wees erbij! De volgende illustratie en tekst begeleiden het gerecht:

Illustratie: Baukje Stamm

De inktvis is een poëtisch beest. Een duister, buitenaards uitziend nachtmerriemonster is het, met een blaasbalg aan zijn bil een acht poten aan zijn mond. Die mond propt hij vol met alle slapende vissen die hij tegenkomt. De inktvis is niet bang in het donker; als hij bang is, maakt hij een eigen kleine nacht met zijn eigen zwarte inkt waarin hij zich verstopt. De inktvis schrijft om te verduisteren, niet om te verhelderen. Hij woont in het donker, waar je niet kunt lezen, maar des te beter kunt luisteren en proeven.

Eet smakelijk!

Aanstaande vrijdag 21 januari vindt een bijzondere vierde editie van Late Night Café plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. In relatie tot het thema van deze avond, "De Nacht", is er behalve een Late Night Café om 24.00u ook een 'Nachtconcert' op kussens in een verduisterde Spiegelzaal van het Concertgebouw. Kik hier voor meer informatie over het programma.
Voor aanvang van het Nachtconcert zullen hard//hoofd's Baukje en Hiske het nachtrecept, dat zij speciaal voor deze avond ontwikkelden, in eetbare vorm aan alle aanwezigen uitdelen. Zorg dat je erbij bent!


Hiske en Baukje

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons