Maak de roodharigen kapot!" /> Maak de roodharigen kapot!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Rood moet dood

Journalistiek Annabel
Mail

Altijd al een hekel gehad aan mensen met rood haar? Kijk dan de videoclip Born Free van M.I.A. Of eigenlijk is het een korte film van Romain Gavras, met de soundtrack van M.I.A. De clip opent met een SWAT-team, dat op brute wijze een roodharige jongen uit zijn huis haalt. Samen met andere roodharigen wordt de jongen in een busje naar de woestijn gedeporteerd, waar ze vervolgens kapot worden gemaakt. Geen soft gedoe, maar Dood en Verderf in slow motion. Eentje splet uiteen op een mijn, een kind krijgt een kogel door zijn hoofd, weer een ander wordt aan gort geslagen met knuppels. Dat krijg je ervan, stelletje vuurtorens, stoplicht, ginger minger, Duracell!

Geen roodhaar-hater? Dan is de video clip ook de moeite waard en niet alleen vanuit esthetisch oogpunt. Verpakt in een politieke allegorie probeert de clip ons iets duidelijk te maken. Zo bevat het parallellen naar verschillende verzetsgroeperingen. De muurschildering met de slogan “Our day will come” is bijvoorbeeld een verwijzing naar het historische motto van de IRA. De roodharige jongens met keffiya om de nek en stenen in de hand refereren aan de Intifidas. Of is het misschien een verpakte steunbetuiging aan de Tamil Tijgers?

M.I.A, Tamilmeisje dat voor een groot deel van haar jeugd opgroeide tussen de Tamil Tigers in Sri Lanka, maakte volkenmoord van dichtbij mee. Gavras en M.I.A. transporteerden dit ‘alledaagse’ geweld naar onze Westerse samenleving. Het resultaat is heftig. Volgens Youtube te heftig. Toen de clip vorig jaar van Youtube gehaald werd, reageerde M.I.A. met de woorden: “It's just fake blood and ketchup. Apparently, people are more offended by that than the execution videos of Sri Lankan troops shooting unarmed, blindfolded, naked men in the head. It’s amazing to me that people are more moved by something synthetic than something real.

Heb je de clip vorig jaar gemist? Kijk hem dan nu.


Annabel

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons