Facebook is misschien hotter dan Google, maar de zoekmachine heeft wel de beste grappen." /> Facebook is misschien hotter dan Google, maar de zoekmachine heeft wel de beste grappen." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Google-humor

Journalistiek Joost
Mail

2010 was het jaar waarin Facebook het digitale stokje van Google overnam. Mede dankzij David Fincher's The Social Network en de meer bescheiden, maar niet minder interessante, misschien niet echte documentaire Catfish stond het bedrijf van Mark Zuckerberg de afgelopen maanden ruimschoots in de aandacht, zij het niet altijd even positief.

Wat betreft de PR kan het Facebook-team dan ook nog wel wat leren van de zoekmachinebouwers. Wat je ook van Zuckerberg mag denken: uit zijn mediaoptredens komt hij in ieder geval niet naar voren als iemand met een groots gevoel voor humor. De Googlers, daarentegen, bouwden de afgelopen jaren een bescheiden reputatie op met hun 1 april-grappen en de easter eggs die zij inbouwen in hun sites en programma's.

Bijvoorbeeld: dat alle boeken in Google Books ook in 3D te bekijken zijn. Dat je in Google Earth afstanden kunt meten in smoots. Dat je op de suggestes-pagina van Gmail kunt voorstellen dat ze de was voor je doen. Dat op 1 april 2008 alle YouTube-gebruikers die op een "featured video" klikten werden gerickrolled. Of dat je Google's taalinstelling kunt wijzigen naar 'Elmer Fudd', piraat en Klingon.

Begin november werd een nieuw geintje aan die lijst toegevoegd: in Google Maps waren toeristische routes tussen Amerika, China en Japan te vinden. Wie een route zoekt tussen Japan en China zoekt, krijgt het advies om per jetski de Stille Oceaan over te steken. Routes van het Amerikaanse vasteland naar Hawaii en verder gaan zelfs per kayak. Het is een vervolg op een eerdere (inmiddels verwijderde) grap, die gebruikers adviseerde om tussen Amerika en Groot-Brittannië te gaan zwemmen.

Het past volledig in het imago van het bedrijf met het logo in primair rood-geel-blauw: dat van blije, licht-nerderige Californiërs, dat ook bijvoorbeeld animatiestudio Pixar zo goed in stand weet te houden. Niet voor niets werden de waterroutes al snel een meme, die binnen enkele dagen het hele internet over vloog. Voornamelijk via Facebook. Dat dan weer wel.


Joost

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons