Inktzwarte kantoorhumor, getekend op post-its." /> Inktzwarte kantoorhumor, getekend op post-its." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Savage Chickens

Journalistiek Floris Solleveld
Mail

Kantoorhumor, het blijft ongemakkelijk. Van alle rare antropologische fenomenen in de laatkapitalistische samenleving is het kantoor toch wel het meest absurde: een plek waar de helft van de beroepsbevolking min of meer vrijwillig, acht uur per dag, achter een beeldscherm doorbrengt, afgewisseld door vergaderingen, koffieautomaatgesprekken, en momenten voor jezelf in het kopieerhok. Probeer het maar eens aan een Papoea uit te leggen, of desnoods aan je bezoekers van de planeet Zob. Lukt je niet.

Zoals alle mensen die samen rare dingen doen, hebben kantoorbewoners hun eigen type humor. Kantoorhumor. En zoals alle inside humor is die meestal niet grappig voor outsiders. Hoewel Doug Savage dat anders ziet: ‘Did you see The Office last night?’ ‘I can’t. It’s too close to my own reality.’

Savage Chickens is de positieve uitzondering. Het is dan ook niet uitsluitend kantoorhumor, hoewel Doug nog steeds op kantoor werkt, het kantoor nog steeds de kern is, en het materiaal nog steeds van kantoor komt. Savage Chickens is namelijk getekend op post-it blaadjes. De cast bestaat hoofdzakelijk uit identiteitsloze kippen, soms afgewisseld door kippen met zonnebrillen (“marketing people”), zombie-kippen, neanderthalerkippen, een tofu-blok, wormpjes, de alomtegenwoordige robotmanager PROD3000, de sadistische Happy Bear en een stuk of wat cameo’s uit de Amerikaanse popcultuur.

Sinds Doug Savage, gekweld door migraine en de wekker om 7:00, vijf jaar geleden zijn site opzette, verschijnt daarop dagelijks een nieuwe kippengrap. Gaandeweg heeft hij zijn onderwerp uitgebreid naar de absurditeit van het bestaan in het algemeen, soms afgewisseld met grappen over film- en tv-figuren als de inspiratie wat tegenzit. Na 1000 post-its zijn de kantoorgrappen natuurlijk ook wel op aan het raken.

De wilde kippen blijven een manier om het leven achter een beeldscherm dragelijk te maken. Het nadeel is alleen: het is defaitistisch. De onderliggende boodschap is Beckettiaans inktzwart. Doug Savage zelf werkt ook nog steeds op kantoor.


Floris Solleveld is Hard//hoofd-redactielid en overdag historicus en filosoof. Tussendoor tekent hij met inkt en penseel en schrijft over interdisciplinaire podiumkunsten. Of over politiek. Soms ook poëzie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons